Afrika kıtası leylek ve kırlangıçları yolcu ederken, Anadolu onları karşılamaya başladı. Afrika, Avrupa, Orta Asya ve Türkiye’de gerçekleşen ‘Yaşayan Bahar’ etkinlikleriyle çocuklar kuşların gelişini keşfediyor. Bu yıl dokuzuncusu gerçekleşen etkinliklerde çocuklar gördüğü göçmen kuşları yasayanbahar.org internet sitesine kaydederek dünyanın bahar haritasını oluşturacak.
Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nun (BirdLife International) tüm dünyadaki ortakları tarafından gerçekleştirilen Yaşayan Bahar etkinlikleriyle çocuklar çevrelerinde yaşayan kuşları keşfediyor. Katılımın her yıl daha da arttığı Yaşayan Bahar’a çocuklar internet üzerindeki basit bir oyunla katılıyor. Her çocuk gördüğü leylek, kırlangıç, ebabil, arıkuşu veya guguk kuşlarını yasayanbahar.org sitesine kaydederek dünya ölçeğindeki bu oyuna katılabiliyor. İşlenen her bir kayıttan sonra çocukların bulunduğu il ve ülkenin haritası renklenmeye başlıyor. Böylece dünya çocukları hep birlikte yaşayan bahar haritasını çizmiş oluyor.
Yaşayan Bahar internet sitesine tüm dünyada 2013 yılında 286 binin üzerinde göçmen kuşun gözlem kaydı girildi ve 50 ülkeden 54 binin üzerinde çocuk, 900 öğretmen ve uzman aktivitelere katıldı. Yaşayan Bahar etkinliklerini bu yıl Doğa Derneği ve Seferihisar Doğa Okulu birlikte yürütüyor. Çocuklar leylek, kırlangıç, ebabil, arıkuşu ve guguk kuşu gözlemlerini yasayanbahar.org sitesine kayıt ettiklerinde bu beş türün hangi şehirlerden ne zaman geçtiklerini Türkiye ve dünya haritası üzerinden izlemek mümkün olacak. Doğa Derneği ile temasa geçmeleri halinde Türkiye’nin farklı yerlerindeki okulların da bu etkinliklere katılması mümkün.
Yaşayan Bahar kapsamında aynı zamanda Avrupa ve Asya’da ki öğrenciler ile Afrika’da ki öğrenciler birbirlerine mektup, elektronik posta gönderebiliyor ve video kayıtlarını paylaşabiliyor. Eş zamanlı olarak gözlem yapıldığı için Afrikalı çocuklar göçmen kuşlara veda ederken, Avrupa ve Orta Asya’daki çocuklar onlara merhaba diyor.
Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz yaptığı açıklamada, ‘Yaşayan Bahar’a bu yıl 50 ülkeden katılacak çocuklar göçmen kuşların mucizevî göçünü gözlemleyerek kaydedecek. Bu sayede sınır tanımayan kuşların insanlar arasında nasıl köprü olduklarını anlıyoruz. Nairobi’den yola çıkan bir kuşu, İstanbul’da görmek mümkün. Yaşayan Bahar oyunları sayesinde çocuklar kuşların güzelliklerini ve onları korumanın önemini keşfediyor” dedi.