Doğa Derneği ve Doğa Kültür ve Yaşam Derneği tarafından Urfa Bozkırları’nın vahşi hayatı belgelenmeye devam ediyor. Ülkemizde nesli tehlike altında olan ve görüntülenmesi çok zor olan çizgili sırtlanın (Hyaena hyaena) doğal yaşam ortamında görüntüleri alındı.
BM Küçük Destek Programı (SGP) desteği ile yürütülen ‘Bozkır da Güzeldir’ projesi çalışması kapsamında görüntülenen çizgili sırtlan, bozkır ve kayalık alanlarda yayılış gösteren, aslanlara kafa tutan ender canlılar arasında.
Doğa Derneği ve Doğa Kültür Yaşam Derneği’nin Şanlıurfa’da yürüttüğü doğa koruma çalışmaları, ülkemizde pek bilinmeyen önemli canlı türlerini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Ülkemizdeki 305 Önemli Doğa Alanından biri olan ve yarı çöl iklimi yaşanan Urfa Bozkırları’nda Çöl varanı, Çizgili sırtlan gibi nesli tehlike altındaki türlerin doğal yaşam alanlarında görüntülenmesi, bu türlerin korunmasına yönelik umutları artırıyor.
Dernek uzmanlarından Turan Çetin yaptığı açıklamada “Çizgili sırtlanları korumak için muhtarlıklarla, köy imamlarıyla, tek tek köylülerle sohbetler edilerek, türün doğadaki önemi ve hassas durumunu anlatıyoruz. Köy okullarında eğitim çalışmaları yaparak çizgili sırtlan ve bölgenin diğer önemli türleri hakkında bilgilendirme yapıyoruz. Yedi yıldır bölgede süren çalışmalarımızda çizgili sırtlanın yaşam alanları uzun ve zorlu koşullarda gözlemlendi. Türün görüntülenmesinde ve korunmasında bölgedeki yerel halktan büyük destek alıyoruz Çizgili Sırtlanların yaşadığı ve yuvalama alanlarının koruma altına alınarak yasal statü kazanması türün devamlılığı için çok önemli. Bölgemizdeki karar vericiler bu konuda destek olmalıdır” dedi.