Bursa’nın Surları Artık Sır Değil

Yaklaşık 2.300 yıllık geçmişi olan, 14 burç ve 6 kapısını bulunan ancak zaman içinde gerek yol açma çalışmaları için yıkılan gerekse bakımsızlık yüzünden kaybolup giden 3 bin 400 metre uzunluğundaki surlar, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla kent siluetindeki ihtişamlı yerini yeniden alıyor.

bursa-5

Çalışmalar kapsamında doğuya bakan kısımda kalan harabe halindeki sur duvarları, ilk günkü orijinalliğinde sağlam temeller üzerinde yeniden yükseliyor. Tamamlanma aşamasına gelen çalışmaları yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, olası bir depremde yeniden yıkılma olayı yaşanmaması için sur duvarlarının sağlam temel yapıları ile desteklendiğini söyledi.

Bursa’yı yaşayan müze kent haline getirmek amacıyla sürdürülen hummalı çalışmaların meyvesini Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesiyle alan Büyükşehir Belediyesi, tarihi kültürel miras çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Bursa’nın Osmanlı başkenti kimliğini öne çıkarmak amacıyla tüm Osmanlı eserleri bir bir ayağa kaldırılırken, evrensel değer niteliği taşıyan Bitinya Dönemi’ne ait surlardaki hummalı çalışma da hız kesmiyor. Bugüne kadar Saltanat Kapı, Fetih Kapı, Yer Kapı ve Tahtakale Yokuş Cadde Kapısı ilk günkü ihtişamıyla yeniden ayağa kaldırılırken, Zindan Kapı ve Kaplıca Kapı’daki çalışmalar da devam ediyor. Bir taraftan burç ve kapılardaki çalışma sürürken, Saltanat Kapı’dan Bey Sarayı’na kadar olan yaklaşık 500 metre uzunluğundaki surların ayağa kaldırılması çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi. Kentin doğu yakasına bakan ancak adeta bir sır gibi duran sur duvarları, artık tüm ihtişamıyla kenti selamlıyor.

Bugüne kadar fark edilmeyen neredeyse kaybolmuş sur duvarlarının net bir biçimde ortaya çıkarıldığını ifade eden Başkan Altepe, sur duvarları boyunca yamaçta oluşturulan teras alanlarının Bursalıların yeni buluşma mekânı olmasına aday olduğunu vurguladı. Bursa’da sadece Osmanlı eserleri değil, tüm medeniyetlere ait izleri bir bir gün yüzüne çıkardıklarını dile getiren Başkan Altepe, “2300 yıl öncesinin Bursa’sını çevreleyen surlar ilk günkü ihtişamıyla yeniden ayağa kaldırılıyor. Geçmişte yol açma bahanesiyle yıkılan veya depremde zarar görüp yıkılan sur kapılarından 4’ünü ayağa kaldırdık, 2’si ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Saltanat Kapı’dan Bey Sarayı’na kadar olan bölümdeki yaklaşım 500 metre uzunluğundaki surlar da artık ortaya çıkarılırdı. Bu bölge Bursa’nın en fazla ziyaret edilen noktalarından biri olacak. Aslına uygun olarak yapılan çalışmalarda surlar orijinalinden daha dayanıklı hale getiriliyor. Daha önce sur duvarları depremde büyük sarar görmüş. Şimdi biz surları sağlam temel destekleri üzerine inşa ediyoruz. Böylelikle surlar yüzyıllar boyu zarar görmeden Bursa’nın siluetinde var olacak” diye konuştu.