Buğday Derneği, Gıda Güvenliği İçin % 100 Ekolojik Pazarları Öneriyor!

Greenpeace’in Avrupa’da yaptığı araştırmada Türkiye’den giden sebze – meyvede yüksek miktarda kimyasal madde çıkması, organik ürünle beslenmenin önemini birkez daha ortaya koydu. Buğday Derneği, bir kez daha herkesi organik beslenmeye, GDO’suz ve kimyasalsız bölgeler olan % 100 Ekolojik Pazarlar’dan alışverişe çağırıyor.

Greenpeace’in Avrupa’da yaptığı araştırma, bildiğimiz bir gerçeği bir kez daha çarpıcı bir şekilde ortaya koydu ve soframızdaki tehlikeyi bir kez daha hatırlattı. Greenpeace’in 2009 – 2010 yılları arasında Avrupa’da farklı ülke ve şehirlerde, farklı şatış noktalarından alıp analiz ettiği ürünler arasında en yüksek miktarda kimyasal maddenin Türkiye’den giden ürünlerde belirlendiğibelirtiliyor. Araştırmaya konu olan 76 ürün arasında ilk üç sırada Türkiye’den giden biber, armut ve üzüm var.

Bu araştırma, üretiminde kimyasallar kullanılmayan, organik / ekolojik sertifikalı ürünlerin gıda güvenliği ve sağlığımız içinönemini bir kez daha hatırlatıyor. Ekolojik tarım ve ürünlerin yaygınlaşmasıiçin uzun yıllardır çalışan Buğday Derneği’nin hayata geçirdiği % 100 Ekolojik Pazarlar, organik / ekolojik sertifikalı ürünlerin kentli tüketiciye ulaşmasındaçok önemli bir araç oluyor.

Gıda sistemimizi  çevre vehalk sağlığına  tamamen zararsız hale getirmemiz gerektiğine dikkat çeken BuğdayEkolojik Yaşamı Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güneşin Aydemir, “Buzararsız hale getirme stratejimizi de tohumdan tüketiciye ulaşana kadar, üretim ve tedarik zincirinin her aşamasında ele almamız gerekiyor. Topraklarımızı vedoğal kaynaklarımızı koruyan üretim biçimlerinin geleneksel bilgisine sahip küçük üreticimizin haklarının korunmasına ve üretime devam edebilmesi için gerekli şartların oluşturulmasına ihtiyaç var. Doğadostu ve organik üretim yapan küçük çiftçilerin ürünlerini pazara getirmelerinin önündeki engellerinortadan kaldırılması gerekiyor” diyor ve ilk elden yapılması gerekenleriaktarıyor:

– Atalık tohumlarımızın sürekliliğini desteklemenin önündeki hukuksal engellerin     ortadan kaldırılması,

– Geleneksel yöntemlerle yapılan üretimlerin teşvik edilmesi,

– Üretici ile tüketici arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çalışmaların     desteklenmesi,

– Tarımda kullanılan kimyasalların kullanımının kontrol altına alınması ve bu     konudaki denetimlere tüketici ile bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarının     katılımlarının sağlanması.

Buğday Derneği % 100 Ekolojik Pazarlar Koordinatörü Batur Şehirlioğlu da bu gibi araştırmaların insan ve ekosisteme zararlı kimyasallarınkullanılmadığı yönetmeliği, standardı, kriterleri olan sertifikalı organiktarımın önemine işaret ettiğini söylüyor. Şehirlioğlu, “Organik tarım üretimden kullanıma, tohumdan enerji ve hammadde kaynağına yerelliği benimser. Biyolojikçeşitliliği, çiftçi haklarını, su ve enerji tüketiminde sürdürülebilirliği amaçlar. Çiftçiye gerekli eğitim ve desteğin sağlandığı organik tarımın ülkemizde ve dünyada gelişiminin önünü açmak sağlık, ekoloji ve ekonomik olarak insanlığa uzun vadeli bir dönüş sağlar. Üretici ile tüketicinin birinci elden iletişim ve alışverişinin sağlandığı % 100 Ekolojik Pazarlar’ın yaygınlaşması bu nedenlerle son derece önemli” diyor.

Türkiye’nin ilk ekolojik pazarı olan Şişli % 100 Ekolojik Pazarı, 2006’da Şişli Belediyesi’nin ortaklığıyla kuran Buğday EkolojikYaşamı Destekleme Derneği, sayısı 4’e ulaşan % 100 Ekolojik Pazarlar’ın, yerel yönetimlerle işbirliği yapılarak çoğalması için çalışıyor.

Buğday Derneği, GDO ve pestisidlerden uzak durmak isteyen herkesi bir kez daha % 100 Ekolojik Pazarlar’a davet ediyor.