Bu sabaha karşı iki Greenpeace botu, yasa dışı trol avcılığı yapan teknelerden birini Sarayburnu açıklarında suçüstü yakaladı. Üzerinde ‘Yasa dışı ava son’ yazan bir pankart açan eylemciler, yasa dışı avı belgeledikten sonra, Deniz Polisi’ni ve Sahil Güvenliği arayarak trol teknesini ihbar etti.
Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Deniz Polisi, yasa dışı trol avcılığı yapan teknelere üst üste baskınlar yapmış ve pek çok teknenin malzemelerine el koymuştu. Buna karşın Boğaz’da bile trol avına devam eden tekneleri Greenpeace takibe aldı. Sabah 05.00 sularından itibaren trol avı yapana tekneleri arayan Greenpeace botları, Sarayburnu açıklarında balık yakalayan teknelerden birisini suçüstü yakaladı.
Kendilerine yanaşarak siren çalan ve ışıklarını açan Greenpeace botunu gören balıkçılar hemen malzeme ve takımlarını suya bıraktı. Fotoğraf çekip video görüntüsü alan Greenpeace eylemcileri, Kumkapı’ya kaçan tekneyi takip etti. Takip sırasında ihbar üzerine gelen Deniz Polisi, tekne hakkında tutanak tuttu. Greenpeace, teknenin suya bıraktığı malzemelerin koordinatlarını polise verdi.
Yasa dışı trol, Boğaz ekosistemini yok ediyor!
Bu eylemle Marmara Denizi’nde yasak olmasına karşın yıllardır umursamaz bir şekilde süregelen trol avcılığını afişe ettik. Trol tekneleri, Marmara’da yasa dışı ve aşırı avlanıyor ve deniz ekosisteminde telafisi olmayan bir tahribata neden oluyor.
Son zamanlarda yapılan denetleme ve baskınların devam edeceğini umarak biz de bunun takipçisi olacağız. Ancak burada asıl görev, yasadışı ve aşırı avlanma ile ilgili acil önlemler alması ve denetimleri sağlaması gereken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na düşüyor. Hassas olan Boğaz ekosistemi ve kıyı balıkçısı, trolden çok olumsuz şekilde etkileniyor.
Greenpeace Akdeniz, 2007’den beri yavru balık avına ve tahrip edici balıkçılık yöntemlerine karşı kampanya yürütüyor. Greenpeace, sürdürülebilir balıkçılık yöntemlerinin bakanlık politikası olmasını, Boğaz gibi önemli göç ve yumurtlama alanlarının derhal korumaya alınmasını talep ediyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bir an önce sürdürülebilir ve sorumlu balıkçılık ilkelerini uygulamaya başlamazsa bütün balık stoklarımız tükenecek. Yavru balık avlanmasına en fazla neden olan yasa dışı trol teknelerinin önlenmesi bu anlamdaki ilk ve en etkin adımlardan biri olacaktır.