Buğday Derneği Yönetim Kurulu üyesi, Bayramiç Yeniköy’de çiftçilik yapan Mustafa Alper Ülgen 23 – 27 Ekim tarihlerinde İtalya’nın Torino kentinde düzenlenecek olan Terra Madre etkinliklerine gidiyor.
23 – 27 Ekim tarihlerinde yapılacak olan Uluslararası Terra Madre ve Salone del Gusto etkinliği, bir kez daha bir arada, bütün dünyadan gıda topluluklarını, üreticileri, Slow Food presidiaları, şefleri, tadım atölyelerini ve eğitsel aktivitelerini tek bir çatı altında topluyor. Torino’da; Bayramiç Susamı, tahini, helvası, Sarı Buğday, Sarı Buğday Unu, Sarı Buğday Bulguru, Saz Çavdarı, Saz Çavdarı Unu ve Bayramiç Nohudu Slow Food’un Ark Of Taste (Nuh’un Ambarı) Salonu’nda sergilenecek ve tüm dünyadan katılımcıların ilgisine sunulacak.
Neden mi?
Çünkü yerel tohumların, geleneksel üretimlerin yaşaması ancak o tohumları kullanan köylülerin çabası ile mümkün. Köylüler geleneksel üretimi doyabildikleri ölçüde devam ettirebiliyorlar.
Hayvancılık, peynir, yerel tahıllar, susam ve benzeri birçok üretim yok olma tehlikesi altında. Bu işleri yapmak artık geçindirmiyor. Köyler, gençler tarafından terk edilince arkada kalan kuşaklar, güçleri azaldıkça, bir bir geleneksel üretimleri terk ediyor.
Köyünü, yurdunu terk eden insanlar aynı zamanda asırlardır süregelen yaşam kültürlerini de terk ediyorlar. Geleneksel Yörük ve Türkmen yaşamı da yok olma tehlikesi altında. Yaşadıkları yerde geçim sıkıntısı yaşayan köylüler, topraklarını bırakarak kasabalara, şehirlere göç ediyorlar.
İnsansız kalan bu topraklarda, tohum, toprak, hava, su ve ormanlar kirlenme ve yok edilme risklerine karşı savunmasız kalıyor.
Bu olumsuz gidişatı tersine çevirmenin bir yolu da yerelde sağlam ve sürdürülebilir ekonomiler oluşturmak.
Bu bağlamda;
– Bayramiç köylerinde hala tarımı yapılan fakat günbegün yok olmaya doğru giden Sarı Buğday, Saz Çavdarı, Bayramiç Susamı, Nohut gibi tarım ürünlerini ekiyor, çoğaltıyor ve tekrar birçok köylü tarafından ekilip işlenmesi için çalışılıyor.
– Bütün bunların yanında tahılları una, susamı tahine çevirmek için geleneksel taş değirmenleri çalışır vaziyete getiriliyor.
– Bu ürünlerin yakın çevrede tüketilmesini sağlamak için katılımcı onay sistemi ışığında gıda topluluğu oluşumlarına katılınıyor.
– Yöresel tohum takas ve geleneksel ürün şenlikleri düzenleniyor..
– Geleneksel ürünlerimizin ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması ve talebini oluşturmak üzere çalışılıyor.