Kimyasal ve ilaç üreticisi Bayer, dünyada milyonlarca arıyı öldüren tarım ilaçlarının kullanım yasağının kaldırılması için Avrupa Komisyonu’na dava açtı. Kamu baskısı ve kampanyaları üzerine 1 Aralık’ta iki senelik bir süre için geçici olarak getirilen ve üç çeşit tarım ilacını kapsayan bu yasak, kamunun gücünü gösteren büyük bir zaferdir. Ancak dünyanın en büyük iki kimyasal üreticisi şirketi olan Bayer ve Sygenta, ürünlerinin masif arı ölümlerine neden olduğu kanıtlanmış olmasına rağmen, yasağın haksız ve orantısız olduğunu savunuyorlar.
Kullanım yasağı kapsamında neonik adı altında 3 çeşit tarım ilacı var. Bunlar clothianidin, imidacloprid ve thiamethoxam. Sadece geçtiğimiz ay, bu kimyasallardan ötürü 37 milyon arının Kanada’da tek bir çiftlikte telef olduğu bildirildi. Mayıs 2008’de ise Almanya’nın Rheintal Bölgesi’nde 500 milyona yakın arının, Bayer’in ürettiği clothianidin ilacından ötürü yok olduğu 7 bin çiftçi tarafından bildirilmişti. Bayer’in Avrupa Komisyonu’nu tarım ilacı kullanımı yasağının kaldırılması için zorlaması, yaşam temellerimizden biri olan gıda sürdürebilirliğini de ciddi boyutta tehlikeye atıyor.
Bayer ve Sygenta’nın ürettiği tehlikeli kimyasallar tohum tarafından emilir ve tüm bitkiye yayılır. Bu kimyasalları ihtiva eden bitkiye gelen böcekler ise bu maddeden zehirlenerek ölürler. Neonik ve benzeri tarım ilaçları, aynı görevi gören doğa dostu böceksavarlarla değiştirilebilirler. Ancak Bayer ve Sygenta gibi şirketler bu tip ürünlerin satışından çok büyük kar etmeye devam ettikleri sürece, kendi çıkarlarını korumak için her yola gidecektir.
Avrupa Komisyonu, kamunun başlattığı kampanya sayesinde Mayıs 2013’te mevzubahis tarım ilaçlarının kullanımını yasaklamıştı. Kampanya ile beraber Avrupa Gıda ve Sağlık Güvencesi otoritelerin neonik maddesinin arı popülâsyonuna çok büyük tehlike teşkil ettiğini ispatlayan araştırmaları da yasağın getirilmesinde büyük rol oynadı. Bu süre içinde Bayer, yasağın getirilmemesi için milyonlarca dolar harcadı.
Yürürlükte olan tarım ilacı kullanımı yasağı, tekrar gözden geçirilmeden önce sadece 2 sene geçerli olacak. Bayer, bu yasağın en kısa zamanda kaldırılmasının peşinde. Avrupa Komisyonu’na açılan bu dava kazanılırsa beraberinde içler acısı kayıpları getirecek ve gelecekte her türlü ekolojiye dair regülâsyonu zorlaştıracak. Zehir endüstrisi ise çok büyük bir zafere imza atmış olacak.
Tarım ilaçları, 2012 yılına ait kar payı 2,5 milyar dolara yakın olan Bayer’in gelirinin büyük bir kısmını oluşturmasa da, bu konudaki aleyhinde tanıtımlar global bir şirket olan Bayer’i sarsacaktır. Bayer’in ekosistemimizi yıkıma uğratması ve gıda mahsullerimizin üçte birinin tozlaşmasından sorumlu arıların yok olmasına sebep oluşu hakkında farkındalık yaratarak geri adım atmasını sağlayabiliriz.
Kârdan ziyade insanlar için mücadele veren SumOfUs, bu konuda başlattığı imza kampanyasına destek için çağrıda bulundu. Kampanyaya buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: SumOfUs, NatureNews, fotoğraf: Mehmet Kıran