Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 2011 yılında Avrupa’da organik tarımın durumunu ortaya koyan rapora göre, AB ülkelerinin toplamında 2002 yılında 5,7 milyon hektar olan organik tarım alanı 2011 yılında 9,6 hektar seviyesine yükseldi.
Geçtiğimiz on yıl boyunca AB ülkelerinde organik tarım yılda yaklaşık 500 bin hektar artış göstermekle birlikte, bölge toplamında organik tarım yapılan alan toplam tarım alanının % 5,4’ünü oluşturuyor. Rapora göre, organik tarım alanlarının % 78’i ve organik çiftliklerin % 83’ü Avrupa Birliği’ne 2004 yılı öncesinde katılmış ülkelerde bulunurken, 2004 yılı sonrasında AB ülkesi olmuş ülkeler de organik tarım sektöründe hızlı bir büyüme gösteriyor. Bu ülkelerdeki toplam organik tarım alanı 2002 yılından 2011 yılına kadar yılda % 13 oranında, kiralanmış organik tarım arazileri ise 2003 ve 2010 yılları arasında on kat artış gösterdi.
Veriler, Avrupa Birliği’nde organik tarım alanlarının yaklaşık % 45’ini daimi meraların, yaklaşık % 15’ini tahıl ekiminin, yaklaşık 13’ünü ise daimi mahsul alanlarının oluşturduğunu gösteriyor. Kanatlı hayvanlar dışında, organik hayvan yetiştiriciliğinde ise % 46 ile koyun başı çekerken, toplamın % 30’unu büyükbaş hayvanlar, % 10’unu domuz ve % 6’sını keçi oluşturuyor. Avrupa Birliği’nde 2011 yılında 270 binin üzerinde üretici, işleyici ve ithalatçı organik sektörüne kaydını yaptırdı.