Son günlerde, Türkiye’nin önemli değerlerinden Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) yapılan inşaatlardan kaynaklanan ağaç kesimleriyle ilgili birçok mesaj alıyoruz. Bu vesileyle Türkiye’de yaşamı, doğayı savunanların hızla arttığını gözlemlemekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu hassasiyetin giderek büyüyeceğini, sürdürülebilir bir yaşam yolundaki mücadelelerimizin en büyük destekçisi olmaya devam edeceğini biliyoruz.
AOÇ’de yaşananlar hakkında ‘TEMA bu konuda ne yapıyor?’ sorularınızdan da TEMA’ya olan güvenin büyüklüğünü anlıyor, üzerimize düşen sorumluluğun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüyoruz.
TEMA Vakfı olarak Atatürk Orman Çiftliği’ni 12 yıl önceden bu yana bir doğal ve kültürel miras olarak değerlendiriyoruz. Bu konudaki görüş ve resmi başvurularımız basın ve Ankara İdare Mahkemesi ve Danıştay kayıtlarında sabittir.
TEMA Vakfı olarak olanaklarımız dâhilinde, doğal varlıklar aleyhine her konuda tepki göstermekte ve davalar açmaktayız. Vakıf olarak hukuki mücadele adına açtığımız ve müdahil olduğumuz dava sayısı 170’e ulaşmıştır, başarı oranı da % 70 civarındadır.
Atatürk Orman Çiftliği’nde yaşananlar hakkında da açılmış davalar olduğunu öğrendiğimiz için konuyu yargıya taşımamış ancak izlemeye almış durumdayız.
Elbette her konuda dava açılması, TEMA’nın olanaklarının üzerindedir. Öte yandan TEMA Vakfı, kim tarafından gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin Atatürk Orman Çiftliği’nin doğal ve kültürel miras özelliğini bozan veya eksilten müdahaleleri uygun görmemektedir.
Tüm yaşam savunucularına ve TEMA dostlarına saygıyla duyuruyoruz.
TEMA Vakfı