Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santral için Ankara’da yapılan çerçeve belirleme toplantısı, nükleer karşıtları tarafından protesto edildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Ankara’da düzenlenen Akkuyu Nükleer Güç Santralı’na ilişkin Özel Format Belirleme toplantısı, nükleer karşıtları tarafından protesto edildi. Toplantının yapıldığı İller Bankası Macunköy Sosyal Tesisleri önünde basın açıklaması yapan grup, toplantının meşruiyetinin olmadığını söyledi. Protestocular arasında Greenpeace, Nükleer Karşıtı Platform, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ve Denizli Milletvekili İlhan Cihaner bulunuyordu.
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Cenk Levi, “Bu toplantının şu an yapılıyor olması yasalara aykırı. Çünkü bu toplantının yapılabilmesi için, önce halkın katılımı toplantısının yapılması gerekir. Oysa 29 Mart’ta düzenlenen halkın katılımı toplantısı, protestolar nedeniyle başlamadan bitmesine rağmen, kayıtlara ‘yapıldı’ olarak geçti. Bu da halkın tepkilerinin ve görüşlerinin hiçbir şekilde dikkate alınmadığını gösteriyor. Rosatom firmasının hazırladığı ÇED bilgilendirme raporu da bilimsellikten uzak ve kurallara uygun değil. Sürecin bu şekilde geçiştirilerek ilerlemesi, hem Çevresel Etki Değerlendirmesi, hem de kurulması planlanan nükleer santral üzerindeki şaibeleri artırıyor” dedi.
Düzenlenen Kapsam Belirleme ve Özel Format toplantısının amacı, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu’nu hazırlayacak çalışma grubunun oluşturulmasıydı. Çalışma grubunun oluşturulabilmesi için, Akkuyu nükleer güç santralinin çevreye vereceği etkilerin değerlendirilmesi ve halkın katılımı toplantısındaki görüş ve önerilerin dikkate alınması gerekiyor. Çevrecilerin itiraz noktaları ise, çevresel etkilerin gerektiği gibi değerlendirilmemesi ve halkın görüşlerinin dikkate alınmaması.
Geçtiğimiz hafta Greenpeace, Rosatom firması tarafından hazırlanan ÇED başvuru dosyasına yasal itirazda bulundu. Başvurunun nedeni belgenin gerekli şartları sağlamaması ve içeriğinin yetersiz olmasıydı.