Kasım 2011 tarihinden bu yana Antalya’nın Kaş ilçesinde 40 metrekarelik havuzda tutsak bulunan dört yunus için Alman Yunus ve Balina Koruma Kuruluşu ProWal, Türkiye’den çeşitli sivil toplum kuruluşları ile birlikte Kaş’ta 21 Nisan tarihide bir eylem gerçekleştirecek.
2011’in Kasım ayında Bodrum’da tutulan dört büyük afalina türü yunus, kar amaçlı gösterilerde ve tartışmalı yunus terapisi seanslarında kullanılmak amacıyla Antalya’nın Kaş İlçesi’ne getirilerek, burada 40 metrekarelik küçük bir deniz kafesinin içine konuldu.
Bu durum karşısında dünyadan ve Türkiye’den duyarlı vatandaşlar, sivil toplum kuruluşlarının ve bağımsız platformların öncülüğünde, 2010 yılında kapanan yunus parkının tekrar açılmasını önlemek amacıyla büyük bir protesto fırtınası oluşturdu.
Almanya dâhil olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde yunus parklarına karşı protestolarını sürdüren Alman Yunus ve Balina Koruma Kuruluşu ‘ProWal’, başlatılan kampanyayla birlikte artan tepkiler üzerine yeniden Türkiye’ye geliyor.
‘Dünyanın en korkunç yunus gösteri merkezi’
ProWal Başkanı Andreas Morlok, 20 – 21 Nisan tarihlerinde Kaş’ta yapmayı planladıkları protesto öncesi, buradaki yunus parkını ‘dünyanın en korkunç yunus gösteri merkezi’ olarak tanımlıyor.
“Bir yıl önce görüştüğümüz Kaş Belediye Başkan Yardımcısı bizlere, 2010 yılında kapatılmış olan bu yunus parkının bir daha asla açılmayacağı sözünü vermişti. Orada bir daha asla deniz memelilerinin kar amacıyla hapsedilip istismar edilmeyeceklerini belirtmişti. Ancak bu söz maalesef tutulmadı ve dört yunus, ufak bir sebze kamyonuyla Bodrum’daki küçük yunus parkından alınarak Kaş’a getirildi. Kaş’taki yunus tesisi, bir koyda, paslanmış tellerle çevrili küçük bir kafesten ibarettir.
Daha önce buradaki park açıkken, yunuslar, hatta belugalar (beyaz balinalar) kar amaçlı gösteriler ve tartışmalı yunus terapilerinde kullanılmak için istiflenmiş ve bu küçücük yere tıkılmışlardı. Özgürlüklerine çok düşkün olan bu hayvanların bazılarının burada ölmüş olmaları da şaşırtan bir durum değildir. Ben hayatımda birçok yunus parkı gördüm ve dünyanın dört bir yanında protesto etkinlikleri düzenledim. Fakat bu, eşi benzeri olmayan ve dünyanın en kötü, en vicdansızca hazırlanmış yunus tesisidir. Türkiye’deki duyarlı vatandaşların, sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle ve umarım ki sorumlu mercilerle de birlikte, bu yunus hapishanesinin bir daha açılmayacak şekilde kapatılması için elimizden gelen her şeyi yapmakta kararlıyız.”
Antalya Valiliği’nden bilirkişi incelemesi
Basında çıkan haberlerden de takip edilebileceği gibi, gittikçe artan tepkilerden ve gelecekteki protestolardan haberdar olan Antalya Valiliği, kısa bir süre önce buraya bilirkişiler göndermiş, hayvanların içinde bulundukları durumdan haberdar olmuşlardı.
ProWal’ın belirttiğine göre bilirkişiler, yunusların sürekli kafesten çıkmaya çalıştıklarını ve bu nedenle ağız ve burun çevrelerinin yaralarla dolu olduğunu da ilgili mercilere rapor etmişti.
‘21 Nisan’da Kaş’ta buluşalım’
Andreas Morlok, duyarlı tüm vatandaşları ve yakın il ve ilçelerdeki grupları, 21 Nisan’daki etkinliklerine davet ediyor ve hep birlikte dünyadaki yunus tesislerinin kapatılması için harekete geçmeye çağırıyor.
“Bu yunusları kendim defalarca Bodrum’da ve Bodrum’daki bir otelin küçücük deniz kafesinde gördüm. Yıllardır tutsak olduklarından, artık acınacak durumdalar. Özgür ortamdaki doğal beslenme içgüdülerini, yani balık avlama yetilerini tamamen kaybetmiş durumda olup rehabilte edilmeden kendi başlarına beslenme sağlayacak durumda değiller. Fakat bu hayvanların, bir kaç kişinin kar amacıyla bu ufacık zindanda yaşamasına göz yummak da vicdan sahibi insanların yapamayacağı bir durumdur ve bu eziyete ortak olmak anlamına gelmektedir.”
ProWal, 20 Nisan Cuma günü Kaş Belediye Başkanı’yla tekrar görüşecek ve saat 15.00’te Belediye Binası’nda kamuya açık bir tartışma forumu oluşturulacak. Cumartesi günü ise, yunus tesisinin kapatılmasını talep etmek üzere Kaş merkezinde protesto etkinliği düzenleyecek.
Bodrum – Güvercinlik’teki tutsak yunuslar da gündemde
Andreas Morlok, Kaş Belediye Başkanı’nı ziyareti sırasında ayrıca, Bodrum’da boşalmış olan yunus tesisine getirilen üç yeni yunus hakkında da bilgi verecek. ProWal, bu yunusların bir bölümünün Karadeniz’de yakalandığını, diğerlerinin de kanlı yunus katliamlarıyla ünlü Japonya – Taiji menşeili hayvanlar olduğunu belirtiyor. ProWal, Bodrum’un ve Kaş’ın, bu kanlı hayvan katliamıyla özdeşleştirilmeyeceği umudunu taşıdığını belirtiyor.
Kaş’taki STK’lar ve Yunuslara Özgürlük Platformu da destekliyor
Kaş’taki sivil toplum kuruluşları ve ilçede yaşayan yabancılardan oluşan ekip de ProWal’ın eylemine yerel organizasyon desteği veriyor ve Kaş’taki yunus parkının kapatılarak yunusların bilimsel düzeyde rehabilitasyona alınması ve özgürlüğüne kavuşması için hem yasal düzeyde, hem de bilinçlendirme düzeyinde çaba sarf ediyor.
Yunuslara Özgürlük Platformu ise, Aralık ve Ocak aylarında kendilerine gelen ihbarlar üzerine Kaş’ta ve Bodrum’da başlattıkları kampanyaların hem ulusal, hem de uluslararası düzeyde büyümesi için çalışıyor. Platform, yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla gerekli organizasyonların yapılabilmesi için Türkiye’deki yunus parklarıyla ilgili duyurulara, yasal ve resmi yazışmalara, bilimsel çalışmaların yayılmasına ve kamuoyunu bilinçlendirme faaliyetlerine ağırlık veriyor. Yunus parklarına karşı düzenledikleri kampanyalarla ilgili olarak sanatçıların da büyük desteğini alan Yunuslara Özgürlük Platformu, aynı zamanda Greenpeace Türkiye, WWF – Türkiye ve Doğa Derneği gibi diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yunus parklarına karşı Türkiye’de farkındalığın artması için çabalıyor.