Aktivistler Nestlé ortaklar toplantısına ‘damladılar’

Toplantının içinde tavandan sarkan Greenpeace eylemcileri, iki büyük pankartı doğrudan Nestlé ortaklarının üstüne açtılar. Biz hissedarların, güçlerini Nestlé’nin politikalarını değiştirmek ve Nestlé’nin yağmur ormanlarını, karbon bakımından zengin turbalık alanları katleden, palmiye yağı, selüloz ve kâğıt ürünlerini kullanmalarını durdurmak için kullanmalarını istiyoruz.

Kit Kat kampanyasının başlamasından beri (17 Mart), 200 bin insan Nestlé’ye e-posta gönderdi, yüzlercesi onları aradı. Şimdi, yüzden fazlası internet üzerinden onlara ve ortaklarına mesajları ulaştırıyor – Nestlé ortaklarını YGT boyunca, kampanyayı başlatan ve şimdiye kadar 1.3 milyon kez izlenen Kit Kat videosunu da izleyebilecekleri link üzerinden, direk olarak kampanyamızı ziyaret ederek mesajları okumaya davet etmiştik.
 

Uluslararası Orman Kampanyası Yöneticimiz Pat Vendetti, Nestlé ortaklarına kısa bir konuşma yaptı. Nestlé’nin yağmur ormanlarını tahrip eden ürünleri satın almadığından emin olmaları konusunda onları uyardı. Şirket sadece iklim değişikliğine ve biyolojik çeşitlilik kaybına yol açmıyor, aynı zamanda kendi kurumsal ününü zedeliyor.

Günün ilk saatlerinde, Alman eylemciler Nestlé’nin Frankfurt’taki genel bürosunda toplanarak, Nestlé çalışanlarının işlerine gelmeleri ile internet destekçilerinden toplanan tweetlerden oluşturdukları ‘Twitter’ duvarını inşa etmişlerdi.

Kit Kat kampanyasının başlamasından sonra, Nestlé resmi olarak, çevre suiistimalinde uzun bir geçmişi olan Endonezya’nın en büyük palmiye yağı üreticisi Sinar Mas şirketi ile direkt kontraktlarını iptal edebileceğini açıkladı. Bu iptaller yağmur ormanlarını rahat bırakmadı, çünkü Nestlé Cargill ve Asia Pulp and Paper (APP) – Sinar Mas’ın tabi bir şirketi-, gibi diğer tedarikçiler yoluyla Sinar Mas palmiye yağını, Sinar Mas kâğıt hamurunu ve kâğıt ürünlerini kullanmaya devam ediyor.
 

Her geçen gün tedarik zincirinde Sinar Mas ürünlerine izin veren Nestlé, Endonezya yağmur ormanları ve turbalık alanlarının sınır tanımaz katliamının bir parçası oluyor. Bugün, Şubat ayında durdurma sözü vermesine rağmen, Sinar Mas’ın Endonezya’nın turbalık ve diğer korunma altındaki alanları harap etmeye devam ettiğini gösteren uydu ve fotoğraf kanıtlarını yayınladık. Nestlé, tüm Sinar Mas ürünlerini, tedarik zincirinden kaldırmaya yönelik harekete geçmeyerek bu kıyıma göz yumuyor.

Ormansızlaştırma iklim değişikliğinin ana sebeplerinden biri. Bu durum Endonezya’da o kadar yaygın ki ülke dünyanın en büyük üçüncü sera gazı yayıcısı. Felaket iklim değişikliğini engellemek için ormansızlaştırmaya son vermek zorundayız – ilk olarak Endonezya yağmur ormanlarında ve karbon bakımından zengin turbalık alanlarda acil bir moratoryuma ihtiyacımız var.