Greenpeace Akdeniz, Birleşmiş Milletler (BM), 1993 yılında biyoçeşitlilik konularındaki farkındalık yaratmak üzere ilan ettiği 22 Mayıs Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü’nde 16 Mayıs günü Meclis’te yasalaşan Afet Yasası’nın ülkemizin zengin biyoçeşitliliği üzerinde yaratacağı tahribata dikkat çekerek Cumhurbaşkanı’nı göreve çağırdı.
Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü hakkında şunları söylüyor: “İnsanların başta gıda olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılamasında vazgeçilmez bir yeri olan canlı kaynakların temeli biyolojik çeşitliliktir. Ancak geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilen Afet Yasası ülkemizin biyolojik çeşitliliğine büyük darbe vuracaktır. Bu yasaya göre, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Orman Kanunu, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, Mera Kanunu, Zeytincilik Kanunu, Kıyı Kanunu’nun Afet yasasıyla çelişen hükümlerinin uygulanmayacağı ifade edilmektedir. Afet Yasası’yla Cumhuriyet Dönemi’nin neredeyse bütün hukuki düzenlemeleri bir gecede işlevsiz hale getirilmiştir. Doğal afetlere dair çıkarılan söz konusu Afet Yasası doğal hayat için bir politik afet niteliğindedir!”
Dinç sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin neredeyse tamamı dünyadaki biyolojik çeşitliliğin en yoğun olduğu 34 biyoçeşitlilik alanının 3’ü tarafından kapsanmaktadır. Bu durum, dünyada eşi bulunmayan bir özelliktir. Avrupa’nın sahip olduğu bitki çeşitliliğinin dörtte üçü Türkiye’de bulunmaktadır. Ülkemizde var olan 9 bin bitki çeşidinin üçte biri endemik türlerdir. Fakat bunların bir kısmının nesli tükenmiş veya tükenmek üzeredir. Bu kadar zengin ve kırılgan biyolojik çeşitliliğe sahip bir ülkenin yasalarını bu özelliğe göre düzenlemesi gerekirken, çıkarılan Afet Yasası ülkemizin biyolojik çeşitliliğini pervasız ve kontrolsüz bir imarlaşmaya kurban etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın, hem hukuku hem de biyolojik çeşitliliğimizi yok etmeye yönelik bu yasayı onaylamayarak TBMM’ye geri göndermesini istiyoruz.”
Fotoğraf: İsmail Şahinbaş