İstanbul’un gözde mekânlarından Büyükada, 2010 yaz aylarında açılması planlanan Adalar Müzesi’ne yönelik bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 8 Ağustos’ta Büyükada İskele Meydanı’nda açılan ‘Adalar Müzesi’ne Doğru’ sergisinin teması, ‘Anlatılan Bizim Hikâyemiz, Anılar Yok Olmasın, Paylaşılsın, Geleceğe Aktarılsın’ olarak belirlendi.
12 Eylül’e kadar sürecek olan sergi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adalar Belediyesi, Adalar Kaymakamlığı ve Adalar Vakfı’nın işbirliğiyle açılacak olan Adalar Müzesi’ni tanıtıyor ve hem Adalıları, hem de kamuoyunu, belge ve bilgi paylaşarak müzeye destek olmaya çağırıyor.
Destek çağrısı, Adalar’ın çok kültürlü geçmişine ve eşsiz evrensel dokusuna bağlı olarak, Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, Ladino, Ermenice, Rumca, Süryanice, Kürtçe, Arapça ve Farsça dillerinde vurgulanıyor. Öte yandan, Adalar’ın ünlülerinden Sait Faik, Mihal Şişko, Tiraje Dikmen, Troçki, Yufkacı Yavuz Sezer, Ahmet Refik, Atatürk, İnönü, Ciğerci Altan Sönmezler, Fethi Okyar, Reşat Nuri Güntekin, Koço Kalfa ve Hüseyin Rahmi Gürpınar, Adalıların belleğinde serginin bir parçası olarak yer alıyor.
Adalar Müzesi, İstanbul’un ilk kent müzesi olma özelliğini taşıyor. Müze, Adalar’ın bilinen tüm tarihini, yakın geçmişini ve bugününü belgeleyip İstanbullulara aktarmayı; yapıları, Adalar’dan esinlenerek yaratılan kültür ve sanat eserlerini, yaşanan sürgünleri, göçleri ve anıları, çağdaş müzecilik anlayışı ve tekniğiyle bugüne ve geleceğe taşımayı hedefliyor.
Adalar Müzesi’nin açılacağı yapı, 1870’li yıllarda İskenderiye Metropoliti Sophronios’un yazlık evi olarak yapıldı. Sonradan Prinkipo ve Büyükada’nın İlkokulu olarak hizmet verdi. Binlerce öğrenciyi okuttu. Ardından ortaokul oldu. Yaklaşık 30 yıldır boş duruyor. Şimdi, hazırlanan projeye göre Adalar Müzesi olmak için, Adalar’daki inşaat yasağı döneminin bitmesini bekliyor.
Adalar Müzesi’nin kuruluş çalışmaları, alanlarında saygın isimlerin katkılarıyla yürüyor. Bir yandan mimari restorasyon projesi, bir yandan da arşivleme ve belge toplama amaçlı mutfak çalışmaları sürdürülüyor.
Adalar Müzesi Kürasyon Kurulu, şu isimlerden oluşuyor: Prof. Dr. Baha Tanman (İstanbul Üniversitesi), Gökhan Akçura (Araştırmacı-Yazar), Gündüz Vassaf (Yazar), Prof. Dr. İhsan Bilgin (İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimar), Prof. Dr. Murat Güvenç (İstanbul Bilgi Üniversitesi, Şehir Plancı), Sadık Karamustafa (Mimar Sinan Üniversitesi, Grafik Tasarımcı) ve Suay Aksoy (İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Kültürel Miras ve Müzeler Direktörü).