AB’de Çoğunluk, Arı Katili Pestisitlere ‘Hayır’ Dedi

Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı ve arılara zararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanan üç pestisit tipinin geçici olarak yasaklanmasını talep eden önergeye AB ülkelerinin çoğundan destek geldi. Yasaklanan pestisitler Syngenta tarafından üretilen Thiamethoxam ve Bayer tarafından üretilen İmidacloprid ve Clothianidin olarak belirlendi.

Greenpeace AB Tarım Politikası Direktörü Marco Contiero gelişmeyi şöyle değerlendiriyor: “Yapılan oylama ile bilimsel, politik ve toplumsal çevrelerin de bu yasağı ne kadar kuvvetle desteklediğini gördük. Yasağa karşı çıkan ülkeler amaçlarına ulaşamadı. Avrupa’da gıda üretiminin ve ekosistemin korunması için Komisyon’un acilen bu kimyasalların kullanımını durdurması gerekiyor. Bu konuda yaşanacak en küçük gecikme Bayer ve Syngenta’nın lobi gücüne boyun eğmek anlamına gelir.”

Üç kimyasalın tamamı, filizlenme öncesinde toprağa karıştırmak veya bitkilere sıkmak yöntemiyle tohumlara uygulanan ‘neonicotinoid’ler olarak biliniyor.

Komisyon’un önergesi bu yılın ilk aylarında yayınlanan bazı bilimsel raporlara dayanıyor. Raporlara göre, Avrupa Gıda Güvenliği Kurulu da bu üç neonicotinoid tipinin bal arıları açısından ‘yüksek akut risk’ taşıdığını belirtiyor. Geniş kapsamlı yapılan bilimsel araştırmalar, ‘neonicotinoid’lerin düşük dozda kullanıldıklarında bile arılara nörolojik ve fizyolojik zarar verdiğini, beslenme düzenlerini ve bağışıklık sistemlerini etkilediğini gösteriyor. Ayrıca, Avrupa Çevre Ajansı bu pestisitlere engel olunmazsa meydana gelecek sonuçlara dair uyarıda bulunan bir rapor sundu.

Greenpeace yetkilileri, bu tür pestisitlerin zehirli olduğuna dair bilimsel delillere rağmen, Syngenta ve Bayer gibi şirketler yasağı ertelemek için yoğun lobi ve halka ilişkiler kampanyaları yürüttüklerini söyledi. Bu şirketlerin ürettiği diğer pestisitler de arılar ve başka polen taşıyıcılarına ciddi tehdit teşkil ediyor. Greenpeace’in ‘Arılar Azalmadan’ isimli raporu Syngenta, Bayer, BASF ve diğer şirketlerin ürettiği, dördü neonicotinoid olmayan, yedi adet arı zehirleyen pestisit tanımladı. Bu pestisitleri yasaklamak Greenpeace’in Avrupa’da endüstriyel tarımdan uzaklaşmak amaçlı kampanyası için önemli bir ilk adım.

İtalya’da, Fransa’da, Almanya’da ve Slovenya’da neonicotinoidler için kısmi yasak uygulanmakta. Şu ana dek bu uygulamanın tarımsal üretim üzerinde belirgin olumsuz bir etkisi tespit edilmedi.

Greenpeace Avrupa Arı Kampanya Koordinatörü Matthias Wüthrich arıların azalmasını, endüstriyel tarım modelinin başarısızlığının en açık örneği olan değerlendirdi ve “Bu model çevreyi kirletiyor ve çiftçilerin en zeki doğal müttefiği olan polen taşıyıcılarını öldürüyor. Siyasi liderlerin Avrupa fonlarını kimyasal tarımdan ekolojik tarım modellerine çevirmeleri lazım” dedi.

Greenpeace