Genel Direktör, Yemen’in Kültürel Mirasının Korunması İçin Çağrıda Bulundu

Yemen’de çatışmaların artmasıyla, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, tüm tarafları ülkenin kültürel mirasının korunması için uyardı.

Genel Direktör, “Ulusların kültürel mirası; vatandaşlarının kimliklerini korumaları, çeşitliliklerinden ve tarihlerinden yararlanmaları ve kendilerine barışçıl bir gelecek inşa etmeleri için çok önemlidir. Yüzyıllık İslami düşünceyi, zengin etkileşimi ve diyalogu yansıttığından Yemen kültürel mirası emsalsizdir. Yemen insanlarını ve Yemen’deki askeri operasyonlarla ilgilenen bölge ülkelerindeki insanları, Yemen’in eşsiz kültürel mirasını korumak için yapabildikleri her şeyi yapmaya çağırıyorum” ifadesini kullandı.

“Deneyimler, kültürel mirasın hiçbir zaman çatışma durumundaki kadar hassas olmadığını göstermektedir. Tüm tarafların, kültürel miras alanlarını ve yapılarını askeri amaçlar için kullanmaması ve bu alanların hava saldırısı veya bombalamada hedef gösterilmemesi elzemdir” sözleri ile konunun hassasiyetine dikkat çekti.

Bu kapsamda Irina Bokova, kültürel mirasın korunması hususundaki Uluslararası İnsancıl Hukukun, özellikle 1954 tarihli Silahlı Çatışma Durumunda Kültürel Varlıkların Korunmasına Dair Lahey Anlaşması’nın yükümlülüklerini hatırlattı.