Halk Sağlığı Tehdit Altında!

Avrupa‘da yasaklanmış bulunan bazı zirai mücadele ilacı aktif maddeleri halen Türkiye‘de ruhsatlı olarak satılırken, sahte ve kaçak ilaç satışının önüne geçilemezken, kalıntı sorunu nedeniyle ihraç edilen ürünler gümrük kapılarından dönerken, tüketici ve halk sağlığı ağır bir tehdit altında iken; bu sorunları çözmek yerine, sıkıntıları daha da artıracak şekilde, bitki koruma ürünlerinin eczanelerde, konu uzmanı olmayan eczacılar tarafından satılmasına izin veren bir düzenleme yapılmıştır.

En tehlikeli kimyasallar olan tarım ilaçlarının, çocuk mamaları, biberonlar ve beşeri ilaçlar gibi insan sağlığını doğrudan ilgilendiren ürünlerle yan yana eczanelerde satılması kabul edilemez bir durumdur.

Bilinçsiz ve yanlış kullanıldığında, kanserojen, teratojen, mutajen, sinir sistemini felç edici ve doğrudan ölümlere bile neden olabilen sonuçlar doğuran bitki koruma ürünlerinin mutlaka bu alanda eğitim almış uzman kişiler olan ziraat mühendisleri tarafından satılması ve yine ziraat mühendislerinin gözetiminde kullanılması gerekmektedir.

Bu kapsamda, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Turhan Tuncer, 2 Haziran 2012 Cumartesi günü saat 11.00’da, ZMO Şube Başkanları ve İl Temsilcileri ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek, zirai mücadele alanında halk sağlığını tehdit eden uygulamaları ortaya koyacak ve kamuoyunu uyaracaktır.

Yer: TMMOB ZMO, Mehmet Yüceler Eğitim Salonu, Karanfil Sok. 28 – 19, Kızılay / Ankara