Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İş Bankası ve TEMA Vakfı işbirliğinde 2008 yılında başlatılan Türkiye’nin en büyük kurumsal ağaçlandırma projelerinden biri olan ‘81 İlde 81 Orman’ projesinin dikim aşaması tamamlandı. Beş yıl boyunca devam eden proje ile 23 farklı türde, 2 milyon 205 bin fidan dikildi. Proje kapsamında dikilen fidanların kendi başlarına tutunabilecekleri süre olan 5 yıl boyunca bakımları devam edecek.
81 İlde 81 Orman projesinin sonuçlarının değerlendirildiği toplantıya Orman ve Su İşleri Bakanlığı adına İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, TEMA Vakfı Onursal Başkanları Hayrettin Karaca ve A. Nihat Gökyiğit, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Deniz Ataç ile TEMA Vakfı Genel Müdürü M. Serdar Sarıgül katıldı.
“Yaşanabilir Bir Dünya İçin Ormanları Koruyalım, Fidan Dikelim”
Dünyada ormansızlaşmanın en büyük nedeninin insan olduğuna dikkat çeken İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, “Gelecek nesillere yaşanabilir bir Dünya bırakmanın yolu ormanları korumaktan ve ağaçlandırma çalışmaları yapmaktan geçiyor. Proje kapsamında birbirinden çok farklı özelliklere sahip 81 ilde toplam 1.500 ha alana fidan dikimleri yapılması büyük beceri ister. Bu illerde yerelde ağaçlandırma çalışmalarını başarı ile gerçekleştiren Orman Genel Müdürlükleri ekiplerimiz ile İş Bankası ve TEMA Vakfı’nı kutlarım” dedi. Zekeriya Mere, 81 İlde 81 Orman Projesi’yle dikilen 2.205.000 fidanın adet bazında sivil toplum ve özel sektör için rekor olduğunu ifade etti.
“Ortak Geleceğimiz İçin Yapacağımız En İyi Şeylerden Biri Fidan Dikmektir”
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, İş Bankası olarak 81 İlde 81 Orman projesinin dikim aşamasını tamamlamış olmaktan büyük gurur duyduklarını belirterek, “TEMA Vakfı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğinde Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Hatay’a 81 ilimizde 81 orman kurduk.” dedi. 81 İlde 81 Orman projesinin fidanların bakımı da dikkate alındığında 10 yıllık bir süreyi kapsadığını hatırlatan Ersin Özince, Türkiye’nin en büyük kurumsal çevre projelerinden birini gerçekleştirdiklerini söyledi.
Konuşmasında dünyada ve Türkiye’de meydana gelen çevre sorunlarına değinen Ersin Özince, “Eğer ormanlarımızı korursak, kaybettiklerimizin yerine de yenilerini koyarsak havamızı, suyumuzu, bitkilerimizi, hayvanlarımızı ve kendimizi korumuş olacağız. Hepimizin ortak geleceği için yapacağımız en iyi şeylerden biri de fidan dikmektir” dedi.
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, 81 İlde 81 Orman projesinin çevresel sorunların gündeme getirilmesine ve toplumsal bilincin artırılmasına da yararlı olduğunu düşündüğünü belirterek, “5 yıl boyunca bizlerle birlikte fidan diken çocuklarımızın çevre bilincine katkıda bulunmuş olmak projemizin en önemli amaçlarımızdan biriydi” dedi.
“Dikilen Fidanlar Kaderlerine Terk Edilmeyip, 5 Yıl Boyunca Bakımları Yapılıyor”
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ise, 81 İlde 81 Orman projesinin ülkenin ve dünyanın giderek ağırlaşan çevre sorunlarına dikkat çekmek, sorumluluk alma konusunda kişi ve kurumlara örnek olmak, başta çocuklar olmak üzere kamuoyunda bilinç oluşturmak amacıyla hayata geçirildiğini söyledi.
Her yıl aksatılmadan sürdürülen fidan dikimleriyle Türkiye’nin orman varlığına katkıda bulunduklarını belirten Adnan Bali, “Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ve TEMA’nın titiz çalışmalarıyla her ilde hangi ağaçların uygun olacağı araştırıldı, en doğru dikim için toprağın, iklimin kendine özgü özellikleri gözetildi, erozyonla mücadele için teraslama çalışmaları yapıldı, özetle 23 farklı türde 2 milyon 205 bin fidanı tek tek, özenilerek bin 500 hektar alana dikildi” dedi.
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, proje hakkında şu bilgileri verdi: “81 İlde 81 Orman projesini diğer gönüllü fidan dikimlerinden ayıran en büyük fark, dikilen fidanların kaderlerine terk edilmeyip, dikimleri takip eden 5 yıl boyunca bakımlarının da yapılıyor olmasıdır. Bu şu demektir; ormanlarımızdaki kuruyan, tutmayan fidanların yerine yenileri dikilmekte böylece tabeladan ibaret olmayan, ağaçlarla dolu alanlar oluşturulmaktadır. 2012 yılsonu itibariyle dikimlerimizin başarı oranı yüzde 78’tir. Öğrendiğimize göre bu, yürütülen çevre projeleri açısından bakıldığında çok başarılı bir orandır.”
“Devlet, Özel Sektör ve Sivil Toplum Ortak Çalışması”
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Deniz Ataç ise 81 ilde 81 Orman projesinin, devlet, özel sektör ve sivil toplum ortak çalışmasının en başarılı projelerinden biri olduğunu belirterek, “Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın projeye destek veren tüm yönetici ve mensupları ile İş Bankası yönetimine ve projeyi büyük bir inanç ve samimiyetle sahiplenen tüm İş Bankası mensuplarına teşekkürü borç biliriz” dedi. İş Bankası yönetiminin, önemli bir kaynağı ağaçlandırma faaliyetlerine aktararak tüm kuruluşlara örnek oluşturduğuna dikkat çeken Ataç, TEMA Vakfı olarak bu projenin bir parçası olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz” dedi.
İllerdeki Orman Genel Müdürlükleri, TEMA Vakfı İl Temsilcilikleri ve gönüllüleri ile İş Bankası şubelerinin yerelde 81 İlde 81 Orman Projesi’ni sahiplenmelerinin başarıya ulaşılmasında büyük önem taşıdığına işaret eden TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Deniz Ataç, “Türkiye’de kişi başına düşen verimli orman alanı 0,16 ha, Dünya ortalaması ise 0,6 ha. Bu da bize daha çok yapılacak işimiz olduğunu gösteriyor. TEMA Vakfı olarak tüm kişi ve kuruluşları, benzer örnek oluşturmak üzere, 2013 yılında fidan dikmeye davet ediyoruz” dedi.