Aralarında Buğday Derneği’nin de olduğu tamamen özgür bir iradeyle bir araya gelenler, dayanışma ve kardeşliğin, gerçek gıdanın ve lezzetin buluşmasını Bayramiç Tohum Takas ve Yerel Ürünler Şenliği’nde gerçekleştirecekler. .
19 Nisan Cuma – Belediye Konferans Salonu
10.00 – 12.00 Katılımcı Onay Sistemi Çalıştayı, Anadolu’nun Gerçek Gıda Manifestosunu oluşuyor
13.00 – 17.00 Çalıştay
20 Nisan Cumartesi – Kapalı Pazar Yeri
10.30 Açılış, Belediye başkanının konuşması. Günün etkinliklerinin duyurulması. Günün programının açıklanması. Tohum takasının nasıl gerçekleşeceğinin aktarılması. 19 Nisan’da gerçekleştirilen çalıştayın sonuç bildirisinin paylaşılması. Muteber Yüğnük’ün ‘Sancımalar’ adlı resim sergisinin açılışı.
11.00 Çocuklarla Hikâye – Drama Etkinliği. Çanakkaleli ve Bayramiçli çocukların gönüllü misafirlerin (abla ve abilerinin) eşliğinde yapacağı yaratıcı drama etkinliği.
11.00 Ekolojik Temizlik Atölyesi. Buğday Ekolojik Yaşam Derneği Ekokadın Grubu
11.30 Çocuklar ve Yetişkinlerle ‘Tohumunu Ek- Kendin Yetiştir ve Ye!’ Atölyesi. Bayramiç Yeniköy Kazdağları Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği’nden Şükrü Dinler atölyeyi yönetecek.
13.00 Yerel Buğdaylar ve Gerçek Ekmek Sohbeti. Moderatörler: Ali Kader Erol / Mustafa Alper Ülgen.
14.00 Orhan Can Komedi Tiyatrosu ‘Çocuk Olmak Hakkımız.’ Sohbetli – diyaloglu -yarışmalı oyunlar. Mini İlluzyon gösterisi. Mini Jonglör gösterisi. Çocuklarla Balon Oyunu. Maskotlarla Eğlence.
15.00 Tohum Takası
Katılımcı Onay Sistemi Çalıştayı
Yerel tohumlar ve yerel yöntemlerle kendi gıdasını üretenler ve bunları kullananların bir araya gelerek oluşturduğu gıda toplulukları buluşuyor, çalıştay öncesi katılımcılar kendi hikayelerini, ilkelerini bildiri olarak çalıştay koordinasyonuna sunacaklar. Adil, temiz ve iyi gıdaları üretenler ve bu gıdalarla lezzetli yemekler yapanlar hep beraber Anadolu’nun Gerçek Gıda Manifestosu oluşturuluyor. Her oluşumun deneyimleri bizlere ilham verecek, yeni ufuklar açacak. Bildirgelerin ve toplantıdaki sunumları, kolektif bir çalışma ile kitap haline getirilmesi düşünülüyor.
Tohumlarımız ve ata-nenelerimizden aldığımız bilgiler bizlerin en büyük zenginliğidir, ancak bu zenginliklere sahip çıkarak biyoçeşitliliğimize sahip çıkabiliriz, köylüler yerel gıdalar üretirken kendilerini geçindirebilmeli ve bu güç sayesinde topraklarına sahip çıkabilmeliler.
Sularımızı, havamızı, ormanlarımızı ve toprağımızı kirletmeye çalışan madencilik ve termik santral projeleri, HES ve benzeri yıkım projeleri tüm yaşam alanlarımızı tehdit etmektedir. İşte bu yüzden yerel ekonomilerin oluşturulması ve sürdürülmesi gerekmektedir, bu ekonomik model için de dayanışmaya ve birlik olmaya ihtiyacımız var.
Bunların yanında böcek ilaçları, kimyasal gübreler ve endüstriyel tarım yöntemleri, köylülerin borçlandırılmaları, tarım endüstrisine mahkûm edilmeleri, tohum, ilaç, yem ve gübreye bağımlı hale getirilmelerine karşı neler yapabiliriz?
Temiz su, toprak ve hava hakkı, yerel tohum hakkı, geleneksel gıda hakkı, kadın çiftçilerin hakları, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı, gerçek gıdaya ulaşma hakkı gibi haklarımız için neler yapabiliriz?
Çanakkale’de başlatılan bir Katılımcı Onay Sistemi örneği olan ÇAYEK (Çanakkale Ekolojik Yaşam İnisiyatifi) yerel küçük üreticilerle beraber gıda ve fikir paylaşımı yapıyor. Önümüzdeki süreçte gelişerek, daha fazla üretici ve kullanıcı ile beraber pazar yerleri, kooperatifler ve alternatif gıda paylaşım yöntemlerini geliştirmek üzere yoluna devam ediyor.
Anadolu’nun dört bir yanında oluşmaya devam eden gerçek gıda toplulukları artık kendi ekmeklerini tam buğday unlarından yapıyor, ekolojik yöntemler ile sebzeler meyveler üretiyor. Meyve ve sebzeleri, sütü, peyniri, eti ve yumurtayı aracısız paylaşıyor.
Tamamen özgür bir iradeyle bir araya geliyoruz, dayanışmanın ve kardeşliğin buluşması, gerçek gıdanın ve lezzetin buluşmasını gerçekleştiriyoruz.
Koordinatör: Elif Balçık
Moderatörler: Güneşin Aydemir, Kadir Dadan
Katılımcılar: Başka Bir Gıda Mümkün Girişimi /ERDEK, Bayramiç Yeniköy Kazdağları Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği, Buğday Derneği, Bir Umut Derneği, Doğal Ürün Çalışma Grubu / İstanbul, ÇAYEK- Çanakkale Ekolojik Yaşam İnisiyatifi, Doğal ve Bilinçli Beslenme Grubu – Ankara, Ekoder / Gemlik, Emanetçiler Derneği, Güneşköy / Ankara, Kibele Ekolojik Yaşam Koop. / İstanbul, Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği / Aydın, Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği / İzmir, Nusratlı Köyü Kültür ve Turizm Dayanışma Derneği / Küçükkuyu / Çanakkale, Perma – Ankara, Tahtacıörencik Köyü Doğal Yaşam Kolektifi, Güdül / Ankara, Tarım Ekonomisi Derneği / İzmir, Yaşam Alanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği (Bigadiç Sepeti Projesi) / Bigadiç, Yaşam Dostu Ürünler Dağıtım ve Paylaşım Grubu – Balıkesir, Yeryüzü Derneği – İstanbul, Yeryüzü Pazarı, Foça İzmir, Yeşil Tabak Projesi / İstanbul.