2011 yılının son iki ayı (17 Kasım – 9 Aralık) içerisinde, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 17. Taraflar Konferansı (İklim Değişikliği Zirvesi) ve Kyoto Protokolü Taraflar Konferansı’nın 7. Toplantıları, Güney Afrika’nın Durban şehrinde gerçekleştirildi.
İklim zirvesi
Hükümetler, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarından katılımcıların yer aldığı zirvede, dünyanın küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinden kaynaklanan bugünkü ve gelecekteki sorunları, bu sorunlara karşı önlem hedefleri vurgulandı ve yeniden belirlendi. Zirve sonunda, 2015 yılında tamamlanması, 2020 yılında da tüm dünyada uygulanması düşünülen, iklim değişikliğiyle mücadeleyle ilgili bir anlaşmanın kabul edilmesi; gelişmekte olan ülkelerin iklim konusundaki anlaşmayla ilgili olarak yasal bağlayıcılığı kabullenmeleri, zirvenin en büyük kazanımı oldu.
Konferansta; yoksul ülkelere kullandırılması düşünülen yeşil fon, dört STK’nun açıkladığı fosil yakıta (kömür) kredi veren bankalar listesi, Greenpeace’nin isimlerini afişe ettiği, küresel ısınmaya karşı faaliyetlerde bulunan 6 şirket, uluslararası etkinlikleri olan çevre amaçlı sivil toplum kuruluşlarının organize ettiği sivil itaatsizlik eylemi, gündemin en dikkat çekici saptama ve eylemleriydi.
Kömüre kredi ve destek veren 93 banka arasında, HSBC Bank, TEB, Citibank ve ING Bank gibi Türkiye’den bankalar da yer alıyordu! Üstelik Citibank listenin ikincisi, TEB sekizincisi, HSBC Bank yirmincisi, ING Bank ise yirmi ikincisiydi!
Türkiye’nin Durban’da aldığı ‘Günün Fosili Ödülü’nü bir kez daha hatırlatmak istiyoruz!
Konferansın sonunda düzenleyiciler ‘tarihi bir başarı’, ‘tarihi bir karar’dan söz ederken, Greenpeace, ‘önlemlerin 10 yıl ertelendiğini’ açıklıyordu!
(Çevre Misyonu Platformu / ÇEVREM), fotoğraf: Sedat Çakırca