Kuşlar sağlıklı bir doğa için erken uyarı sistemidir. Nasıl ki yüksek teknolojili binalarda yangın alarmları gibi bir takım sistemler sorunu derhal tespit edip insanların zarar görmesini engelliyorsa ya da çeşitli yönlendirmelerle binayı terk etmelerini sağlıyorsa işte kuşlar da sağlıklı bir ekosistem için aynı işlevi görüyor.
Bir alanda düzenli gözlemlerle tespit edilen kuş türlerinde ya da sayılarındaki değişim sayısal verinin ötesinde o alanda ya da o türle ilgili yaşanan ciddi değişimlerin ve sorunların ilk göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor. Çünkü bir alanın doğal özelliklerini kaybetmeye başlamasına, ya da alanın doğal yapısı üzerindeki baskının giderek artmasına genellikle önce kuşlar tepki veriyor.
Doğal dengesi her geçen gün biraz daha bozulan ve her şeyin hızla yok olmaya başladığı günümüzde tam da bu nedenle bugün dünyada ne yazık ki her sekiz kuş türünden birinin nesli tehlike altında bulunuyor. Bunu yapılan sistematik izleme çalışmaları sonucunda elde edilen veriler ortaya koyuyor. Ancak şurası kesin ki bu alanda daha çok kuş gözlemcisine ve bu gözlemler doğrultusunda elde edilen verilerden yola çıkarak kuş koruma çalışmasına ihtiyaç var. Çünkü bu güzel ve etkileyici canlıları doğada izlemenin ötesinde kuşları korumak aynı zamanda doğayı, gezegenimizi ve en nihayetinde geleceğimizi korumak anlamına geliyor.
Bu doğrultuda kuş gözlem ve koruma çalışmaların paylaşılması, karşılıklı bilgi aktarımları ile geliştirilmesi ve kuş gözlemcilerin koruma çalışmalarına daha fazla katkı sağlayabilmesini amaçlayan Kuş Konferansı’nın 14’üncüsü bu yıl 19 – 21 Ekim tarihleri arasında Erzurum’da gerçekleştirilecek. Doğa Derneği’nin organize ettiği 14. Türkiye Kuş Konferansı, ‘Kuş Gözlemciliği ve Kuş Koruma’ ana teması ile Erzurum Merkezde, Erzurum Turizm Elçileri Derneği, Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenecek.
Kuş gözlemi, envanter oluşturma, kuş koruma çalışmaları, eğitim faaliyetleri ve farkındalık yaratma gibi konuların ele alınacağı konferans her yıl olduğu gibi kuş gözlemcileri ve doğa severler başta olmak üzere konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve üniversitelerin katılımına açık olarak gerçekleştirilecek
Konferansa katılım için 30 Eylül 2012, konuşmacı olarak katılmak için ise 21 Eylül 2012 tarihine kadar başvuru formunun kuskonferansi@dogadernegi.org adresine gönderilmesi gerekiyor.