Yeşil, Taşa Dönüşmesin!

gedosk

04 Mayıs 2014 Pazar günü, Gebze’nin Denizli Mahallesi’nin kuzeyinde kalan ve yöre halkınca ‘Sığırlık Merası’ olarak isimlendirilen bölgede birçok doğa sporları kulübünün katılımı ile ‘dayanışma ve doğal yaşama saygı’ yürüyüşü yaptık.

Bölge; meşe ormanları, çayırları, bitki örtüsü ve içinde barındırdığı canlı yaşamı ile İstanbul gibi büyük bir metropolün ve Gebze gibi bir sanayi kentinin hemen yanı başında el değmemiş denilebilecek şekilde yüzyıllardır varlığını koruyabilmiş olmasına karşın şu an yapılaşma tehlikesi ile karşı karşıya. Ayrıca, bölgede yüzyıllardır yaşayan ve  geçimlerini hayvancılık yaparak kazanan Yörük nüfusu da çok azalmış durumda. Bu konulara kamuoyunun dikkatini çekmeyi hedefleyen etkinliğe 300’e yakın dağcı ve doğasever iştirak etti.

Bir süre Türk Silahlı Kuvvetleri’nce atış alanı olarak da kullanılan Sığırlık Merası’nda Kocaeli Organize Taşocakları Bölgesi ilan edilerek 70 civarında taş ocağının kurulması düşüncesi gerek yörede yüzyıllardır yaşamını sürdürmekte olan Yörük vatandaşlarımızda gerekse bölgede doğa yürüyüşleri yapmakta olan dağcılık kulübü üyeleri arasında endişe ve üzüntü yaratmıştı.

gedosk etkinlik

Bölgeye dikkat çekmek ve bir farkındalık yaratmak amacıyla Denizli Mahallesi Muhtarlığı’nın çağrısıyla bir araya gelen doğa sporları kulüpleri Denizli Göledi’nde buluştuk. Kuraklık sebebiyle suyu aşırı ölçüde azalmış olan göledin kenarında yürüyüş için son hazırlıklarını tamamlayan ekipler hafif hafif yağan yağmur altında yürüyüşlerine başladık. Kimi zaman orman içi patikalardan kimi zaman geniş çayırlık alanlardan geçerek yolumuza devam ederek şiddetini ara ara arttıran yağmura da aldırmadan ortalama 10 km yürüyerek buluşma noktası olan Çatalkapı Bölgesi’ne vardık. Burada büyük bir ateşin etrafında ısınıp, gözleme ve ayran ile karınlarımızı doyurma fırsatı bulup aynı zamanda bölgede yaşayan Yörükler ve çevre köylerden gelen vatandaşlar ile de tanışma ve sohbet etme fırsatı yakaladık.

Yapılan konuşmalarda bölgede mevcut Yörük kültürünün önemi ve korunması gereği ifade edildi. Sığırlık Merası’nın mevcut hali ile korunarak gelecek kuşaklara bırakılabilmesinin çok önemli olduğu, bölgede gerçekleştirilecek taş ocağı benzeri yapılaşma ve sanayileşmenin  sonuçta doğal yaşamı yok edeceği vurgulandı. Bölgenin bilinilirliğini arttırabilmek için daha fazla sayıda doğaseverin yürüyüşler yapmak için buralara gelmesinin önemi anlatıldı. Etkinliğe katılanların yer aldığı grup fotoğrafının da çekilmesinin ardından ekipler yine ayrı rotaları kullanarak dönüşe geçtik.

Etkinliğe; Gebze Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, Yaban Adımları, Dağ Trek, Trekbeşbin, DAG, Doğa Aktiviteleri Grubu gibi farklı kulüp ve dernekler ile bireysel olarak da  birçok dağcı ve doğasever destek verdi.

GEDOSK adına Başkan Hasan Boyacı