Türkiye’nin Kuş Gözlem Kaydı 250.000’i Aştı

Kuş gözlemcileri, 2009 yılında yaptıkları 1882 kuş gözlemindeki 368 farklı kuş türünden 26.582 kuş kaydını Kuşbanka girdi.

Türkiye’nin dört bir yanındaki kuş gözlemcilerinin Kuşbank’a girdiği gözlem kayıtları, doğa koruma çalışmalarında kullanılıyor. Kuşbank’a düzenli girilen gözlem kayıtları sayesinde doğal alanlardaki değişimler, kuşlar aracılığıyla izleniyor. Bu şekilde alanların yakın gelecekteki durumları önceden tespit ediliyor.

Kuşbank, kullanıcılarının vatandaş bilimi yapmasına olanak sağlıyor. Kuş gözlemcilerinin Kuşbank’a girdiği gözlem kayıtları, kuş gözlem toplulukları ve Doğa Derneği’nin hazırladığı raporlarla bilimin ve doğa koruma çalışmalarının hizmetine sunuluyor. Bu raporlar ve kuş gözlem kayıtları doğa koruma yönünde çeşitli dava ve çevre etki değerlendirme (ÇED) süreçlerinde bilimsel veri olarak kullanılıyor.

İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu, Antakya Subaşı Kuş Gözlem Topluluğu ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi kuş gözlem topluluğunun Kuşbank verileriyle gözlem yaptıkları alanlar için hazırladığı raporlar bulunuyor.