Termik Santraller Kazdağları’nı Öldürüyor

can termik santrali

Termik santraller yeraltında bulunan kömür rezervlerinin elektriğe dönüştürülmesindeki en faydalı işletmeler. Peki termik santraller enerji olarak faydalı olduğu kadar halk sağlığı ve ekolojik denge için faydalı mı?

Çanakkale sınırları içerisinde ÇED raporu alınmış, üretimi faal, işletmeye alınmamış ve ÇED süreci devam eden 11 adet termik santrale 1 tane daha termik santral eklenmek üzere. Çan’ın Yayaköy sınırları içerisinde faaliyet gösteren Odaş Enerji’ye ait Çan Kömür ve İnşaat AŞ tarafından yapılan teknik çalışmaların yeterli olumlu sonuçları vermeye başlamasıyla beraber 140 MW kurulu güçte yerli kömüre dayalı termik santral kurulumu için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na lisans başvurusu yapıldığı açıklanmıştır.

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından mevcut bölgede faaliyete devam eden 18 Mart Termik Santrali faaliyete geçtiği günden bugüne başta Greenpeace ve Çanakkale Çevre Platformu tarafından baca filtreleri olmadığı ve bölge halkı için zararlı olacağı gerekçesiyle protesto edilmişti.

Kazdağları eteklerinin en verimli topraklarının bulunduğu Bahadırlı ve Bayramiç ovalarının yapılacak olan ikinci termik santral ile âdete çoraklaşacağı ve bölge halkının sağlık sorunları yaşayacağı aşikârdır.

Yine Biga’nın Karabiga Beldesi’ne Cengiz Enerji tarafından yapımına başlanan Cenal Termik Santrali de Karabiga ve Çanakkale Çevre Platformu tarafından tarihi Priapos antik kentine zarar verdiği ve verimli toprakları olan Danişmend Ovası’nın çoraklaşacağı için protesto edilmektedir.

Çanakkale, termik santral firmalarının adeta gözbebeği haline gelmiştir. Burada yaşayan halkın sağlığı göz ardı edilerek enerji üretmek adına hem verimli topraklar yok ediliyor, hem de gelecek nesillere sağlıksız bir hayat sunuluyor.

Daha iyi bir gelecek için termik santrallere hayır!

Fehmi Şenyiğit