TEMA: Su Yasası Çıkarılmalıdır!

Dünya nüfusu 7 milyara ulaştı, 2050’de 2 milyar daha artarak 9 milyar olması bekleniyor. Nüfus artmaya devam ederken, yaklaşık 1 miyar insan kronik açlık çekiyor. Araştırmalara göre dünyada kişi başına su tüketim miktarı ortalama 2 – 4 litre ve bu miktarın büyük bir kısmı yediğimiz gıdaların üretimi için harcanıyor.

Örneğin 1 kilo etin soframıza gelmesi için 15 bin litre, 1 kilo buğday için 1.500 litre su

gerekiyor. Kısaca özetlenirse: Biz acıktıkça dünya susuzlaşıyor! Nüfus ve gıda arasındaki bu yaşamsal öneme sahip bağa dikkat çekmek üzere 2012 yılının Dünya Gıda Günü ana teması ‘Su ve Gıda Güvenliği’ olarak belirlendi.

TEMA Vakfı, 12 – 14 Mart 2012 tarihlerinde Fransa’nın Marsilya kentinde yapılan Dünya Su Forumu ve 14-17 Mart tarihleri arasında yine Marsilya’da yapılan Alternatif Su Forumu’na katıldı. Toplantılarda, ‘suya erişim’, ‘su ve sanitasyon hakkı’, ‘suyun ticarileştirilmesi’, ‘su ve gıda güvenliği’, ‘su ve sanayi, tarım, orman, maden’, ‘suya el koyma’, ‘suyun kalitesi’, ‘kamu malı olarak su’, ‘su havzaları yönetimi’, ‘yeraltı suları ve barajlar’, ‘su yönetiminde kadının önemi’ vb konular görüşüldü. Forumlarda TEMA Vakfı’nı Genel Müdür M. Serdar Sarıgül ile Projeler Uluslar arası İlişkiler Bölüm Başkanı Yeşim Erkan temsil etti. TEMA Vakfı’nın Su Politikaları Görüşü (EK) çeşitli platformlarda paylaşılırken, 17 Mart 2012 tarihinde Marsilya’da düzenlenen ‘Su Hakkı’ yürüyüşüne katılım sağlandı.

22 Mart Dünya Su Günü’nde, suyun kaynak değil, doğal varlık olduğuna, tüm canlıların suya ulaşmaya hakkı olduğuna ve suyun diğer kaynaklar gibi ekonomik kurallarla yönetilemeyeceğine dikkat çekiyor, TEMA Vakfı olarak üzerinde çalıştığımız ‘Su Yasası’ gibi, su hakları, kullanımı ve yönetimini kapsayan yasal düzenlemelerin siyasetin gündeminde yüksek öncelikle yer alması çağrısında bulunuyoruz.

Fotoğraf: İsmail Şahinbaş