Modern Balıkçılık Türkiye’de Ne Aşamada?

Ekin Grubu tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan Kadir Can’ın ‘Balık Ağalara Takıldı’ isimli kitabında Türkiye’de balıkçılığın tarihini gözler önüne seriliyor.

Yok olma tehlikesiyle giderek daha fazla karşı karşıya kalan denizlerdeki canlıların yaşadıklarını kaleme alan Kadir Can, Türkiye balıkçılık tarihinde de bir ilke imza atmış oluyor.

Türkiye’de deniz canlıları her geçen gün daha büyük tehlikelerle karşı karşıya kalıyor. Bunun önemli nedenlerinden biri de yanlış uygulanan balıkçılık yöntemleridir. Kültür ve sanat alanında çalışmaları Ekin Grup tarafından yayımlanan Kadir Can’ın ‘Balık Ağalara Takıldı’ adlı kitabı, Türkiye’de balıkçılık tarihini ayrıntılı bir şekilde inceliyor. Bu kapsamlı çalışma, 1970’den günümüze kadar yapılan balıkçılık çalışmalarını eleştirel bir gözle ele alıyor. Yazarın dördüncü kitabı olan ‘Balık Ağalara Takıldı’ aynı zamanda bir belgesel niteliği de taşıyor.

Kırk yılı aşkın süredir foto muhabiri olarak çalışan Kadir Can’ın 288 sayfalık kitabı, on binlerce fotoğrafın arasından seçilmiş 190 özel fotoğrafa yer veriyor. İlkel balıkçılıktan elektronik balıkçığa modernleşme sürecine giren balıkçılığın anlatıldığı kitapta başıboş bırakılan balıkçıların denizlere ne denli zarar verdikleri ve avlarla hangi canlı türlerini yok ettikleri gözler önüne seriliyor. Kısacası bu çalışma sayesinde Türkiye’nin yakın gelecekte karşılaşacağı önemli bir doğa sorunun nedenlerine ışık tutuluyor.

Balık Ağalara Takıldı, Kadir Can, Ekin Grubu Yayınları 2013, 288 sayfa, kuşe kâğıda tümüyle renkli baskı, 45 TL.