Mavi Kapakları Topluyoruz, Şişeleri Ne Olacak?

Sokakta, alışveriş merkezlerinde, devlet dairelerinde kısaca her yerde ‘mavi kapak’ toplama kampanyası var. Kampanya bir anda çığ gibi büyüdü. Böyle bir projeyi akıl eden, başlatan ve toplayanları kutluyorum.

Bu proje sayesinde epeyce bir gelir elde edildi sanırım. Bu gelirlerle ihtiyaç sahiplerinin gereksinimleri karşılandı. Bu proje ile toplumda bir anda bir farkındalık yaratıldı.

Geçen gün mahalleden geçerken, 5 litrelik bir pet şişenin ağaca asılı olduğunu gördüm. Hah dedim, kıymetli halkım, pet şişenin zararlarını anladı ve bir anda astı onu ağaca diye düşündüm ama yanılmışım. Meğer ağaca asılı duran pet şişenin içine mavi kapaklar konuyormuş.

Benim anlamadığım konu; mavi kapakları toplayarak gelir elde etmek mi? Yoksa pet şişenin çevreye verdiği zararlarını en aza indirmek mi? Hangisi bilemedim. Mavi kapakları topluyoruz da şişeler ne olacak?

Basından takip edebildiğim kadarıyla 10 bin mavi kapağa bir tekerlekli sandalye alınıyormuş. Bu kampanya, pet şişeyi masum göstermiyor mu? Sosyal devlet anlayışı içerisinde, devletin yapacağı bir işi topluma bu şekilde havale etmek ne kadar doğru? Devlet yaşlıya, çocuğa, ihtiyaç sahibine, sakata, iş göremez durumda olana mecbur bakacak. Devletin en doğal görevi bu. Oyuna gelmeyelim, pet şişeler masum değil?