Kolalı İçecekler Kanser Nedeni!

6 Mart 2012 tarihinde CBS Televizyonu web sitesinde gündeme gelen bir araştırma sonucu, 7 Martta New York Dailynews ve Theweek, 8 Martta Dailymail, 9 Martta Abcnews ve İngiliz gazetesi Guardian’da yayınlanırken, aynı gün Reuters’ten tüm dünyaya haber olarak geçildi.

Araştırma sonucu, kolalı içeceklere rengini veren karamelde bulunan 4-metilimidazol denilen kimyasal, ya da 4-MI’nin, laboratuvar hayvanlarında kansere neden olmasıyla ilgiliydi. 1986 tarihli ‘Kaliforniya İçme Suyu Güvenliği ve Toksik Uygulama Yasası’nın, üretici firmaların kansere neden olan kimyasalı ve kanser uyarısını etiketlerinde kullanmasını zorunlu kılıyor olması, Coca-Cola Co ve PepsiCo Inc’i, ‘kanserojendir’ uyarısını kullanmaktansa, renk verici maddenin oranlarıyla ilgili olarak formüllerinde değişiklik yapmak üzere harekete geçirdi.

Her ne kadar renk verici kimyasalların oranında yapılacak değişiklikle, kolanın klasik koyu kahve karamel renginin değişmeyeceği ve damak tadı açısından herhangi bir sorun çıkmayacağı, firma sözcüleri tarafından peş peşe açıklansa da, bilimsel araştırmanın sonuç raporu, öteden beri şaibeli olan kolalı içeceklerin ne kadar güvenli olduğunu yeniden tartışmaya açtı.

ABD Kamu Yararı Bilim Merkezi’nin (CSPI), Coca-Cola, Pepsi-Cola, Dr Pepper ve Whole Foods’un satışta olan kolalı içeceklerinden rastgele seçimlerle yaptırdığı analizler, söz konusu kimyasalın tehlikeli seviyelerde ve 356 kutu kolaya eşit miktarda olduğunu gösteriyor. ABD Kamu Yararı Bilim Merkezi’nin analizlerine göre, üç kutu kola içildiği zaman, 1050 adet kutu kolaya eşit oranda 4-metilimidazol bünyeye giriyor.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ise, konuyu ve bu konuda yapılan başvuruyu incelediklerini ancak içeceklerin hala güvenli seviyede olduğunu, ‘kemirgenlerde kansere yol açan dozlara, insanlarda ancak günde bin (1.000) kutu kola içerek ulaşılabileceğini’ açıkladı. CSPI İcra Direktörü Michael F. Jacobson ise; ‘Coca Cola ve Pepsi Cola, FDA’nın kullanılmasına gerek olmayan, sadece ürüne kozmetik değer ve lezzet katan bir kimyasala verdiği onayla, milyonlarca Amerikalının kanser olması riskine yol açıyor’ diyerek, FDA’ya tepkisini belirtti. İçlerinden birinin uluslararası saygınlığı olan iki kamu sağlığı kuruluşunun birbiriyle çelişen açıklamaları ise, konuyu içinden çıkılamaz hale getiriyor.

Amerikan İçecek Derneği, ABD Kamu Yararı Bilim Merkezi’nin (CSPI), bilimsel araştırma sonuçlarını çarpıttığını ve iddialarının çirkin olduğunu ileri sürerken, Coca Cola da iddiaların yanlış olduğunu ve karamel oranlarının güvenli seviyelerde olduğunu ve her zaman güvenli olacağını söylüyor. Coca Cola; ‘ABD Kamu Yararı Bilim Merkezi (CSPI), olası risklerle uğraşacağına, şekerlemelerde, alkolsüz ve sodalı içeceklerde kullanılan yüksek fruktozlu mısır şurubu için endişelenmeli’ diyor.

Şu an ABD California’da, kolalı içeceklerin karamel katkılı formülü değiştirilmiş durumda ancak Türkiye ve İngiltere gibi ülkeler de dâhil olmak üzere tüm dünya, kanserojen formüllü kolalı içecekleri tüketmeye devam ediyor…