Karadeniz’in Geleceği Çocuklara Emanet

Bölgede yaşayan çocukları, Karadeniz’in sorunları, biyolojik çeşitliliği ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan ‘Karadeniz Eğitim Kutusu’; Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü, Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Komisyonu Daimi Sekretaryası, WWF -Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve The Coca-Cola Company işbirliğiyle Her Damla Değer Katar Projesi desteğiyle hazırlandı.

Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya, Türkiye, Ukrayna olmak üzere altı ülkenin kıyısının bulunduğu Karadeniz, özellikle 80 yıldır hor kullanılmış durumda. Sahip olduğu biyolojik çeşitlilik değerleriyle daha yakından tanınmayı ve korunmayı hak eden Karadeniz’in doğası için henüz çok geç değil. İlköğretim çağındaki çocukları hedefleyen ve öğretmenler için el kitabı niteliğinde olan ‘Karadeniz Eğitim Kutusu’; zengin içeriğiyle, çocukların eğlenerek ve görerek öğrenmeleri için çeşitli, her derse yönelik aktivite planları ve birbirinden renkli oyun seçenekleri sunuyor. Eğitim Kutusu kapsamında ayrıca, Karadeniz’de yaşayan canlıları anlatan Karadeniz’de Yaşam Kartları, Karadeniz’de Yaşam Posteri, Karadeniz Haritası ve Karadeniz Eğitim Kutusu CD’si yer alıyor.
 

Proje ortaklarının katılımıyla, 9 Haziran 2010 günü Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, Karadeniz Eğitim Kutusu’nun öncelikle Türkiye’nin Karadeniz kıyısındaki illerindeki ilköğretim okullarında uygulanacağı, daha sonra Karadeniz’e kıyısı olan diğer ülkelerde yaygınlaştırılacağı belirtildi. Proje kapsamında hazırlanan www.karadenizkutusu.org adlı web sitesi ise, Karadeniz Eğitim Kutusu’nun içeriğinin daha geniş kesimlerle paylaşılmasını ve uygulanmasını amaçlıyor.