II. Uluslararası % 100 Yenilenebilir Enerji Konferansı’nın Ardından

Uluslararası % 100 Yenilenebilir Enerji Konferansı’nın ikincisinde 25 ülkeden 65 bildiri sunuldu. İklim ve ekonomi krizleriyle boğuşan dünya sisteminin, yüzde yüz temiz enerji tedarikine geçişi masaya yatırıldı.

EUROSOLAR Türkiye (Avrupa yenilenebilir Enerji Birliği Türkiye Bölümü) tarafından düzenlenen Uluslararası IRENEC 2012 Konferansı, 28 – 30 Haziran 2012 tarihlerinde, İstanbul Maltepe’deki Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yeniden ‘% 100 Yenilenebilir Enerji Mümkün!’ şiarı ile toplandı. Birincisi 2011’de yapılan konferansa bu yıl 25 ülkeden 65 bildiri sunuldu. İklim ve ekonomi çifte krizleriyle boğuşan dünya sisteminin, yüzde yüz temiz enerji tedarikine geçişi masaya yatırıldı.

Konferans, kriz konjonktüründe kara bulutların toplandığı, fosil kaynaklara erişim ve el koyma mücadelesinin Orta Doğu’da yeni bir savaşı kışkırttığı, finans krizi ile zora düşen ülkelerin yenilenebilir enerji teşviklerinden vazgeçmeye başladıkları bir ortamda toplandı.

IRENEC 2012, bir kez daha, temiz enerji esaslı bir enerji tedarik sisteminin önündeki engellerin teknik ya da ekonomik değil politik olduklarını vurgulayarak, Avustralya’dan Türkiye ve Avrupa’ya, bilimsel çalışmalarla, ‘serbest piyasa fiyatları’, ‘rekabet’ ve ‘verimlilik’ gibi kavramların kullanılarak yenilenebilir enerji teknolojilerinin önünün kesilmesinin esasen politik seçimlerden kaynaklandığını yeniden gösterdi.

Konferansın açılış oturumunun başlığı , ‘Barış, Özgürlük ve Eşitlik için Yenilenebilir Enerji’ydi. Katılımcılar, bu alabildiğine siyasi saptamaların enerji tedariki ve seçilen teknolojilerle ilişkilerini konferans boyunca vurguladılar. Konferansta bütün bu politik boyutları ile ‘yenilenebilir enerji tedarikinin’ söylemsel ve ahlaki üstünlüğü sağlaması gereğine işaret edilerek, bugün fosil esaslı tedarik sisteminin sürmesini destekleyenlerin, 19. yüzyılda köleliği ya da çocuk işçiliğini destekleyenlere benzer bir siyasi konumda kendilerini bulmaları gerektiği belirtildi.

IRENEC 2012, bir yıl önceki konferans gibi, yerel idarelerin enerji dönüşümündeki rollerine vurgu yaptı. Çeşitli örneklerle, yerel hükümetlerin zaman zaman ülke yönetimlerinden daha hızlı ve yenilikçi davranabildikleri gösterilerek Türkiye’nin belediyelerine Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin iklim ve yenilenebilir enerji konusundaki ‘devekuşu’ politikalarını hızla aşma ve bu yolda önderlik etme çağrısı yapıldı.

Rüzgâr, güneş, jeotermal ve biyoyakıt alanlarındaki gelişmelerin de özetlendiği oturumlarda teknolojik düzeyin ve maliyetlerin mevcut teknolojilerle kıyaslanması sağlandı. Büyük ölçekli bir dönüşüm için gerekli altyapı ve şebeke teknolojileri ya da bilinen adıyla ‘akıllı şebeke’ teknolojilerinde dünyadaki durum özetlendi ve bu alanda ileri ülkelerin göreceli farklarının, elektrik piyasalarındaki tarihsel dinamiklerden kaynaklandığı vurgulandı.

IRENEC 2012, hızlı geçiş için geniş koalisyonların kurulması, yerel idarelerin kolaylaştırıcı, kamuoyu yaratıcı radikal politikalar üretmeleri çağrıları ile son buldu.