Gezegenimiz Her Yıl Yarım Trilyon Ton Su Kaybediyor!

Okyanuslardaki su seviyesinin her yıl, 1,48 milimetre (0,6 inç) arttığını biliyor muydunuz? Bu rakam belki sizlere büyük bir artış değeri gibi görünmeyebilir ama gerçek hiç de öyle değil…

Bilim adamları, gezegenimizde her yıl yarım trilyon tonun üzerinde su kaybı olduğunu söylüyor. Araştırma sonuçları, kutup buzullarının erimesi nedeniyle her yıl 502.000.000.000 ton (502 milyar ton) ve diğer karasal kayıplar nedeniyle de toplam 536.000.000.000 milyar ton (536 milyar ton) suyun okyanuslara karıştığını da belgeledi…

2020 yılında lansmanı yapılan GRACE Uydu Projesi kapsamında uzun yıllardan bu yana yürütülen çalışmaların sonuçları, rapor ve görsel olarak yayınlanmaya başlayınca, buzulların erimesiyle ilgili gelinen noktanın, ne kadar ürkünç olduğu da görülmüş oldu.  Raporun sarsıcı sonuçlarından birisi, kutup buzulları erimesinin okyanus su seviyesini beklenenden daha hızlı ve fazla etkilemesi oldu. Bu durum tahmin ediliyor olsa da, erimede gelinen noktanın net olarak sergilenmesi, durumun dehşetini de gösteriyor.

Texas Austin Üniversitesi’nden Dr. Bryon Tapley’in başında bulunduğu ve on yıldır yürütülen GRACE Uydu Projesi kapsamında yörüngede yer alan iki adet uydu, ‘interferometri’ olarak bilinen mesafe ölçüm yöntemiyle, dünyanın yerçekimi değerlerine ve gezegenin küresel yapı özelliklerine göre veri oluşturarak, gezegenimizin son sekiz yılda nasıl bir buzul değişimine uğradığını da belgelemiş oldu.

GRACE uyduları hassas ölçümlere, örneğin; dünyanın çekim alanındaki anomalileri, tektonik plakaların yerlerini, ısı izleme yeteneğiyle okyanuslardaki kütle kaybını, okyanus akıntılarını vb. gibi, gezegenimizle ilgili daha önce bilinmeyen birçok başka veriyi de elde ederek, küresel ısınma, iklim felaketleri ve başka felaketler hakkında donanımlı olmamıza katkıda bulunuyor.

Bu proje kapsamında yapılan çalışmalarda; Himalaya, And Dağları, Alpler gibi karasal buzul alanlarındaki erimenin ve bunun okyanus su seviyesine katkısının, tahmin edildiğinden daha az korkutucu olduğu da belirlendi.

Çevre Misyonu Platformu / ÇEVREM

17 Temmuz 2012, Salı

Fotoğraf: Haritalarda, 1980 – 2011 yılları arasındaki Kutup buzullarındaki kayıpları görmek mümkün. 1980 yılı Eylül ayı kutup buzul ölçümleriyle, 2007, 2008, 2009, 2010 ve 2011 yılı buzul ölçümlerini gösteren haritalardaki kırmızı sınır çizgileri, 1979 – 2000 yılları Eylül ayındaki buzul seviyelerini göstermekte. (Haritalar için kaynak; National Snow and Ice Data Center Sea Ice Index)