Dünya Işıklarını İklim İçin Kapattı Şimdi Harekete Geçme Sırası Politikacılarda

Bu yıl 10 yaşına basan Dünya Saati etkinliğine tüm dünyada 7 binden fazla kent katıldı. İklim değişikliğine dikkat çekmek için kapatılan ışıklar, politikacılara Paris Anlaşması’nı hayata geçirmeleri için bir mesaj verdi.

WWF’in küresel iklim değişikliğine dikkat çekmek için her yıl tüm dünyada gerçekleştirdiği Dünya Saati Kampanyası’na bu yıl 178 ülke/bölgeden 7 binin üzerinde kent ve milyonlarca insan katıldı. Türkiye’den de 38 il ve belediyenin katıldığı etkinliğe 2 binin üzerinde kurum binası da ışıklarını kapatarak destek verdi. Türkiye’nin dört bir yanındaki tarihi yapılar da 19 Mart akşamı ışıklarını bir saatliğine kapatarak iklim değişikliği sorununa dikkat çekti. Bu yılki kampanyanın Türkiye’deki ana destekçileri Garanti Bankası ile Viko by Panasonic oldu.

10 yıldır süren Dünya Saati kampanyasına bu yıl Türkiye’den aralarında İstanbul’daki Boğaz Köprüleri, Dolmabahçe Sarayı, Sultanahmet Cami, İzmir’deki Efes Antik Kenti, Nevşehir’deki Uçhisar Kalesi, Çanakkale’deki Truva Atı, Edirne’deki Selimiye Cami, Ankara’daki Opera ve Bale binası ile Alanya Kalesi gibi 27 farklı anıtsal yapı katıldı. Paris’teki Eyfel Kulesi, Londra’daki Parlamento Binası, İtalya’daki Kolezyum, New York’taki Empire State Binası, Rusya’daki Kremlin Sarayı ve Atina Akropolisi de yurtdışından iklim değişikliğiyle mücadele çağrısına destek veren anıtsal yapılardan bazıları oldu.

kucuksu kasr

WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, Dünya Saati etkinliği sonrası yaptığı açıklamada, politikacıların milyonlarca insanın talebine kulak vermesini istedi ve 2015 yılı sonunda Paris’te varılan anlaşmayı bir adım daha ileri götürmeleri için çağrıda bulundu. Baştak çağrısını şu sözlerle yaptı: “Paris’te küresel yüzey sıcaklığındaki artışı 1,5 veya en fazla iki derecede sınırlamak için 195 ülke anlaşmıştı. Şimdi bu anlaşmanın taraflarca onaylanması gerek. Bu da dünyadaki seragazı emisyonlarının yüzde 55’inden sorumlu en az 55 ülkenin imzasıyla mümkün. Dünya saatine gösterilen yoğun ilgi, politikacılara bu işi geciktirmemeleri gerektiğini hatırlatıyor”.

Paris Anlaşması öncesi ülkelerin verdiği seragazı emisyonlarını azaltma hedeflerinin yeterli olmadığını da anımsatan Tolga Baştak, “Şimdi iki adım daha atmak gerekiyor. Anlaşmayı imzalamak ve verilen taahhütleri iyileştirmek. Diğer ülkeler gibi Türkiye de hem doğasını hem ekonomisini korumak için bu iki adımı atmalı. BM tarafından 22 Nisan’da imzaya açılacak metne imza atmak için bir yılımız var” dedi.