Çoruh Vadisi’nde Yerel Yemekler

yemek

Yerel gıda üretimi, Çoruh ve Kaçkar’ın öne çıkan özelliğidir. Yerel ürünlerin satıldığı pazarlar, çok keyiflidir. Tipik yerel yemekler arasında dolmalar, bakla ezmesi, yeşil fasulye, taze salatalar ve kurutulmuş meyvelerden yapılan tatlılar yer alır. Bazı özel yerel yemekler şunlardır: Cağ kebap, Keşkül, Kestaneli dolma, İç pilav, Kaysefe, Kesme çorba, Lor dolması, Pestil kayganası, Yaprak sarması.

ceviz

Cevizler daha yeşil iken ağaçtan taze toplanır, kireçte bekletilir, daha sonra geleneksel ceviz reçeli üretmek için şekerli şurupta pişirilir. Ekşi şurup damağınızda nefesinizi kesecek bir tat bırakır. Ceviz sucuğu ve ceviz pestili de geleneksel yiyecekler arasında bulunur.

Turşusu kurulan sebzeler – yabani bitkilerin köklerinin yanında kornişon, salatalık, yeşil domates ve soğan gibi – şişelenerek kış aylarında kullanılır.

domates

Mıhlama en iyi bilinen yerel yemek olarak dikkat çeker ve tereyağı, peynir ve mısır unundan yapılarak sıcak servis edilir. Bu yemek, bazı yörelerde ‘kuymak’ olarak adlandırılır. Kurutulmuş et ve özellikle kavurma bölgede yaygındır. Kaçkar akarsularından tutulan alabalık tavada mısır unu ve tereyağında pişirilir, soğan veya yeşil salata ile servis edilir.

alabalik

Yakın zamanda Uzundere’de açılan pansiyonlarda, bölgenin lezzetli yerel yemekleri konuklara son derece temiz ve albenili ortamlarda sunulmaktadır. Uluslararası Yavaş Yemek Hareketi’nin, ‘Presidia’ adı verilen kendine özgü yüzlerce korunmuş yiyecek programı bulunur.

Türkiye sadece Kaçkar balı için bir ödül kazanmış olmakla birlikte daha fazlasını hak eder.

Yazı: DATUR, fotoğraflar: İsmail Şahinbaş