Çıralı’da Son Gülen Doğa Oldu

cirali

Şubat 2012’de, gazetelere şöyle bir haber yansıdı: ‘Antalya’nın Çıralı kumsalında I. Derecede Doğal Sit Alanı içinde yer alan 18 dönümlük arazi, 19 Aralık 2011 tarihli Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu oluruyla mesire yeri olarak Ormanspor’a tahsis edildi. Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan Ormanspor, alanı sponsor anlaşması ile bir turizmciye ‘günübirlik mesire yeri’ olarak işletilmek üzere kiraya verdi.’

Bu karar, nesli dünya çapında tehlike altında bulunan iri başlı deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta) Akdeniz kıyısındaki son yaşam alanlarından biri olan Antalya Çıralı kumsalında onlarca yıllık bilimsel araştırmaları ve yöre halkının itirazlarına rağmen alınmıştı.

Çıralı halkı ve sivil toplum kuruluşları, Çıralı kumsalı ve onun sessiz sakinleri olan deniz kaplumbağalarının geleceğini tehdit eden bu karara karşı çıktı. Kumsalın, ‘mesire yeri’ adı altında futbol tesislerine dönüştürülmesinin iptali için açılan dava geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Antalya İdare Mahkemesi’nin ‘orman içi dinlenme yeri’ olarak kiralanmasına ilişkin girişimin mevzuata uygun olmadığına karar verdi ve proje iptal edildi.

Yaklaşık 20 yıl Çıralı’da deniz kaplumbağası izleme, araştırma ve koruma çalışmalarını yürütürken yöre halkı, gönüllüler, yerel sivil toplum kuruluşları ve yerel yöneticimler ile alanın doğal değerlerinin korunması ve doğaya saygının bir yaşam tarzı olarak benimsenmesi için çalıştık. Bu çabalar sonucunda Caretta caretta, bugün Çıralı’nın en önemli değeri niteliğinde… Olympos Beydağları Sahil Milli Parkı içinde bulunan Çıralı kumsalı ise, insanın doğayla uyum içinde yaşadığı yerler arasında Türkiye’nin en iyi örneklerinden biri durumunda.

Doğamız, son yıllarda gündeme getirilen hukuksal değişiklikler ve tahripkâr projelerle hiç olmadığı kadar tehlikede.

WWF Türkiye