Bursa’dan Üç Yeni Kitap

Bursa Büyükşehir Belediyesi yayın konusuna hassas yaklaşan yerel yönetimlerin başında geliyor. Belediyenin yayınladığı son kitaplardan biri özellikle Bursa üzerine araştırma yapanlar – yapmak isteyenler için ideal bir kaynak.

Nezaket Özdemir’in ‘13 yıllık birikiminin ürünü’ olan Bursa Kaynakçası adlı yayında, kent üzerine yazılmış 2.520 kitap, 1.340 tez ve 4.793 makalenin adı geçiyor. Nezaket Özdemir, Bursa Kitaplığı’na ciddi bir katkı sağlayan yaklaşık 1.000 sayfalık kaynakçanın giriş bölümünde şunları yazmış: “Bir kentin geçmişini bilmek, gününü değerlendirebilmek ve geleceğe ilişkin isabetli atılımlarda bulunabilmek ancak bilgi birikiminin tespit edilmesi ile olanaklıdır.” Çalışmaya destek veren herkese teşekkür eden Özdemir, “Türkiye’de ilk kez bu çapta bir bibliyografik denetimden geçirilmiş ve sonuçları kayıt altına alınmış olmakla” Bursa’nın bir ilke daha imza attığını belirtiyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kitapseverlerle buluşturduğu üç yayını daha var. Alaattin Dikmen imzalı Gelenek ve İnançlarıyla Uludağ’ın Arka Yüzü, konuyu Bursa’nın Büyükorhan, Harmancık, Keles ve Orhaneli adlı yerleşim birimlerine bakarak ele alıyor. Bir diğer kitapta Özlem Çuhadar, erken dönemde Bursa Camilerinde Revak’ı inceliyor. Melik Aksel Tabloları Sergi Kataloğu ise resimle ilgilenenler için değerli bir çalışma…