Bu Sese Kulak Verin

Karadeniz İsyandadır Platformu, 2 – 3 Mart tarihlerinde İstanbul’da düzenleyeceği Forum Karadeniz’de Karadeniz doğasını tehdit edenler ve koruma çabaları konuşulacak. Kendi deyimleriyle ‘Karadeniz isyandaydı, ‘Bu sese kulak verin’ diyerek yoldan çıktılar.’

Karadeniz’de yasamı yok eden sözde enerji ve kalkınma projeleri, doğayı, kültürleri, yaşam alanlarını tehdit etmeyi; karsısında da Karadeniz direnmeyi ve mücadele etmeyi sürdürüyor. Şirketlerin ve iktidarın doğaya, yaşama, emeğe yaptığı saldırılara karşı mücadelenin geldiği noktayı değerlendirmek için 2 – 3 Mart’ta İstanbul’da, Forum Karadeniz’de bir araya gelmeyi öneriyorlar.

İki gün boyunca farklı atölye ve oturumlarda Karadeniz’de yasamı yok eden tüm girişimleri ele almayı, atölye birikimlerini ortaklaştırmayı, deneyimleri paylaşırken mücadeleyi büyütmenin yollarını aramayı amaçlayan Karadeniz Forumu, yaşamı savunan tüm birey, cevre ve yapıların katılımıyla anlam bulacak, tüm kesimlere açık olacak.

Şimdi, bu sese daha güçlü ses katma zamanı!

Tüm katılımcıların aynı zamanda konuşmacı olacağı, Karadeniz’in sesinin özgür çıkacağı forumda; suyun, ormanların, doğanın, yaşamın her alanının talan edilerek ticarileştirilmesine karşı mücadele eden, Sinop’ta, İgneada’da ve Akkuyu’da yeni bir Çernobil olmasın diyen, HES’lere, termik santrallere, zehir saçan endüstriyalizm ve madencilik faaliyetlerine karşı direnenleri; hukukçuları, akademisyenleri, sanatçıları, gazetecileri, yazarları, öğrencileri, kısacası doğaya ve yasama sahip çıkan herkesi bir araya gelmeye, birlikte tartismaya ve üretmeye çağırıyorlar!

Forum Programı

2 – 3 Mart 2013

Yer: Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası (TMMOB Mimarlar Odası) Barbaros Bulvarı, Beşiktaş

2 Mart 2013 / Cumartesi

10.00 – 12.30 Oturum – Karadeniz’de Neler Oluyor?

Kolaylaştırıcı: Cemil Aksu

Sözde enerji ve kalkınma projeleriyle yaşam alanlarına el koyma planlarının arenası haline getirilen, kapitalizmin doğasını tamamen katletmek istediği Karadeniz’e genel bir pencereden bakılıp; Karadeniz üzerinde uygulanmak istenen politikaların gerçek amaçları ve hedefleri tartışılarak ‘Karadeniz’de neler oluyor?’ sorusuna bu oturumda cevap aranmaya çalışılacak.

13.30 – 15.30 Atölye Mücadele

Doğa ve yaşam için mücadele edenlerin bir araya gelerek, bugüne kadar yapılan mücadele deneyimlerinden çıkardıkları sonuçları aktaracağı ve mücadelede eksik kalan şeylerin konuşulacağı atölyenin hedefi bundan sonra mücadelenin ne şekilde ve nasıl yükseltilebileceğini tartışarak yeni dönem için bir mücadele anlayışı ve yol haritası ortaya koymak.

15.45 – 17.30 Atölye Hukuk

Kolaylaştırıcı: Av. Efkan Bolac

Doğayı ve yasamı savunan avukatların katılımıyla gerçekleşecek atölyede, zulme karşı direnme hakkının meşruluğu üzerinden, enerji ihtiyacı söylemiyle yaşam alanlarımıza yönelen saldırılara karşı duruşun yasal dayanak ve olanakları tartışılarak, özellikle giderek artan HES, termik, nükleer karşıtlarını kriminalize etme, baskı, gözaltı, tutuklama uygulamalarına karşı söylem ve pratikler üretme, elde edilen hukuksal kazanımların uygulanmaması ya da tamamen elden alınması pratiklerine birlikte çözüm üretilmeye çalışılacak.

3 Mart 2013 / Pazar

10.30 – 12.30 Atölye Medya

Kolaylaştırıcı: İsmail Saymaz

Medyanın doğa ve yaşam mücadelesiyle etkileşiminin tartışılacağı bu atölyede, mücadele dilinin nasıl olması gerektiği, şirketlerin ve devlet politikalarının karsısında mücadele anlayışlarının medyada ne şekilde yer alması gerektiği tartışılacak. Medya patronlarının aynı zamanda birçok sözde ‘enerji yatırımı’nın da sahibi olduğu düşünüldüğünde, atölye bundan sonraki süreçte mücadelenin kamuoyunda nasıl yer alacağına ışık tutmayı ve mücadelenin kendi alternatif medyasını da oluşturmayı hedefliyor.

13.30 – 15.30 Atölye Sanat

Kolaylaştırıcı: Ayşenur Kolivar

“Doğa yoksa yaşam da yok. Yaşam alanları yoksa ben de yokum! Benim dilim, benim kültürüm, benim tarihim, benim müziğim de yok…” Yaşama sahip çıkan tüm sanatçılar, Karadenizli sanatçı, aydın, yazar, ressam, müzisyenler, mücadelelerini sanatları yoluyla icra edenler bir araya gelerek, doğa ve yaşam mücadelesine sanatçıların hangi sekilerde katkı sunabileceklerini ve kendi alanlarında neler yapabilecekleri tartışılacak.