Bu Sadece Buzdağının Görünen Yüzü

Greenpeace, geçen akşam başlayan ağır yağmurların yarattığı sel felaketinden dolayı hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, selzedelere ise geçmiş olsun diliyor.

Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Uygar Özesmi: “Bu sel felaketi hepimizi derinden üzdü. Bir kere daha görüyoruz ki, iklim değişikliğiyle beraber felaketler daha da şiddetleniyor ve maalesef, Türkiye de bu iklim felaketlerinden nasibini alıyor. Ancak bu yalnızca buzdağının görünen yüzü. Alt yapıdaki eksikliklerimiz, iklim değişikliği ile birleşince geriye yitirilmiş hayatlar, kaybedilmiş topraklar ve müthiş bir ekonomik zarar kalıyor. Hükümet ve tüm Türkiye ve olarak lütfen bu felaketleri ciddiye alalım. Bunlar gelecekte başımıza geleceklerin yalnızca ufak işaretleri.” dedi.

Sel felaketinin bu kadar şiddetli olmasının nedenlerinden biri de iklim değişikliğiyle birlikte aşırı hava olaylarının sayı ve şiddet olarak artması. Birleşmiş Milletler’e bağlı ve 2007 yılında Nobel Barış Ödülüne layık görülen Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)’de 4. Değerlendirme Raporunda sel felaketlerinin önümüzdeki yıllarda yüz binlerce can alacağına ve milyonlarca insanın da göç etmek zorunda kalacağına yönelik uyarıda bulunmuştu.

Greenpeace Enerji ve İklim Kampanyası Sorumlusu Korol Diker ise “Bu felaketlerden ders çıkarmalı ve Aralık ayında Kopenhag’da yapılacak iklim zirvesine bu dersle gitmeliyiz. Türkiye, iklim felaketinin durdurulması için gelişmiş ülkelerin 2020 yılına %40 oranında seragazı salımlarını düşürmesi yönünde baskı yapmalı. En iyi altyapıyı kursak dahi gelecekte oluşacak sel felaketleri karşısında çaresiz kalmamak için atmosferde bu kadar karbondioksitin birikmesini önlemenin tek yolu sağlam bir Kopenhag anlaşması olacak.” dedi.