Bizim Zeytinyağlı Ayvalık Yemeklerimiz

Ahmet Yorulmaz’ın son kitabı ve DVD formatında Ayvalık Yemekleri Belgeseli çok yakında okurla buluşacak.

İllüstrasyonlar ve fotograflarla zenginleştirilen kitap adeta yaşayan son mübadillerden bize bir miras. Kitap Ayvalık’ın yemek kültürünü tarifleriyle aktarırken mübadillere ve öykülere de yakından bakmamızı sağlıyor.

Kitapta koloçitha, balıklı bamya, peynirli kabak, supyalı semizotu tariflerini bulabileceğiniz yemeklerden sadece birkaçı…
DVD’nin ilk bölümünde; yetmişbeş tane yemek tarifinin içerisinden özenle seçilmiş onbeş yemeğin, Ayvalık zeytinyağlı mutfağının en iyi örnekleri sunuluyor. Bu bölümde Ayvalık’ta yaşayan ve mübadelenin son tanıkları olanlar bizi mutfaklarına davet ediyor, yemeklerini yapıyor, anlatıyor, kültürünü paylaşıyor, kocaman bir mirasın bizlere geçmesini sağlıyorlar.

İkinci bölümünde ise Ahmet Yorulmaz kendini – yaşamını anlatıyor, Ayvalık’ı anlatıyor, Ayvalık pazar yerinden görüntüler, röportajlar, Ayvalık tarihine ve yaşantısına dair söyleşiler içeriyor. Kitapta Ressam Gülseren Kayalı’nın ilginç tekniği ile resimlenen yemeklere ait illüstrasyonlar bulunuyor. Çeşitli şehirlerde sergilenecek olan bu çalışmalar için mekanlar araştırılıyor. Filmin yönetmeni, dünyanın çeşitli yerlerinde çektiği haber ve belgesellerle bilinen Akın Baytöre..

Kitap, başka bir açıdan da farklı bir özelliğe sahip: Tüm kitaplarda yazarın ıslak imzası yer alacak.