Aras Nehri Kuş Cenneti’nde Dünya Göçmen Kuşlar Günü Kutlandı

dunya kus gozlem gunu

Dünya Göçmen Kuşlar günü 2014 yılında ‘Göçmen Kuşlar ve Turizm’ temasıyla dünyada 70’ten fazla ülkede çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kuzey Doğu Anadolu için önemli bir ekoturizm markası haline gelen Aras Nehri Kuş Cenneti’nde de çeşitli etkinliklerle kutlamalar gerçekleştirildi ve alanın korunmasının önemine dikkat çekildi.

kafkas civgini

2006 yılından beri mayıs ayının ikinci hafta sonu tüm dünyada, Dünya Göçmen Kuşlar Günü olarak kutlanmaktadır. Göçmen kuşların ve yaşam alanlarının korunmasına yönelik farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerle kutlanan Dünya Göçmen Kuşlar Günü’nde dünyanın çeşitli yerlerinde kuş festivalleri, kuş halkalama, eğitim çalışmaları ve kuş gözlem etkinlikleri düzenleniyor.

Dünya Göçmen Kuşlar Günü Kuzey Doğu Anadolu’da Iğdır – Kars sınırında Aras Havzası’nda Yukarı Çıyrıklı Köyü yanında yer alan Aras Nehri Kuş Cenneti’nde 9 – 11 Mayıs 2014 tarihlerinde KuzeyDoğa Derneği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Iğdır İl Şube Müdürlüğü, Iğdır Üniversitesi, Iğdır Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Tuzluca İlçe Tarım Müdürlüğü işbirliği ile kutlandı.

maskeli orumcekkusu

Etkinliğe kurum yöneticileri, akademisyenler, üniversite öğrencileri ve gönüllüler katılım sağladı. Bugüne kadar 252 kuş türüne ev sahipliği yaptığı tespit edilen Aras Nehri Kuş Cenneti’nin kuş göç yolları ve diğer canlılar açısından önemi, karşı karşıya olduğu Tuzluca barajı tehdidi, kuş halkalama çalışmaları ve kuş gözlemi ile ilgili bilgilendirmeler KuzeyDoğa Derneği Aras ekibi tarafından yapılırken, ardından kuş halkalama çalışmaları yerinde anlatıldı ve Aras Nehri Kuş Cenneti’nde kuş gözlemi gerçekleştirildi.

Dünya Göçmen Kuşlar Günü Aras Nehri Kuş Cenneti kutlamalarında 28 türden 211 kuş halkalanırken, 65 kuş türü gözlemlendi. Gözlemlenen ve halkalanan türler arasında; Balık kartalı, Büyük kamışçın, Yeşil arıkuşu, Alacabalıkçıl, Yalıçapkını, Doğu kamışçını, Sarıasma, Alasığırcık, Arı şahini, Çalı kamışçını, Saz kamışçını, Boz ötleğen, Kum kırlangıcı, Küçük balaban, Van Gölü martısı, Küçük sumru, Çütre, Sukılavuzu, Küçük halkalı cılıbıt, Benekli bülbül, Pembe göğüslü ötleğen, Guguk kuşu, İbibik ve Tahtalı yer almaktadır.

ekip

KuzeyDoğa Derneği, 2005 yılından beri Kars ve Iğdır’da yürüttüğü kuş araştırma ve halkalama çalışmaları ile 52,000 binin üzerinde kuş halkaladı ve göçmen kuşların araştırılması ve korunması için çok önemli veriler topladı. Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde düzenli yürüttüğü çalışmalar sayesinde, Aras Nehri Kuş Cenneti’nde Türkiye kuş türlerinin % 54’ünün olduğunu tespit etmesi, bölgenin göçmen kuşlar için uluslararası ölçüde zenginliğini gösteriyor ve bölgede çoğu korunmayan sulak alanın fazlasının korunmasının gerekliliğini gösteriyor.

Aras Nehri Kuş Cenneti’ni ve burada yaşam bulan canlıları korumak için sizler de destek verin; www.arasikurtar.org