{"id":52378,"date":"2017-03-09T18:35:19","date_gmt":"2017-03-09T15:35:19","guid":{"rendered":"http:\/\/www.sirtcantam.com.tr\/?p=52378"},"modified":"2017-03-09T18:35:19","modified_gmt":"2017-03-09T15:35:19","slug":"orman-ballarinin-en-sagliklisi-kestane-bali","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.sirtcantam.com.tr\/orman-ballarinin-en-sagliklisi-kestane-bali\/","title":{"rendered":"Orman Ballar\u0131n\u0131n En Sa\u011fl\u0131kl\u0131s\u0131 Kestane Bal\u0131"},"content":{"rendered":"

Kestane bal\u0131 gibi koyu renkli ballar, daha y\u00fcksek antioksidan, polen ve mineral i\u00e7eri\u011fi, daha keskin bir ac\u0131l\u0131k ve lezzetli bir aroma nedeniyle tercih edilir. Genelde bal ne kadar koyuysa, lezzet profili, koku ve aromas\u0131 da o kadar yo\u011fun olur. Tad\u0131; kestane \u00e7e\u015fitlerine, iklime, mevsime ve hava ko\u015fullar\u0131na ba\u011fl\u0131 olarak farkl\u0131l\u0131klar g\u00f6sterebilir. <\/p>\n

Kestane bal\u0131n\u0131n, me\u015fe bal\u0131 gibi di\u011fer koyu renkli ballar aras\u0131nda daha y\u00fcksek antioksidan profiline sahip oldu\u011fu bulunmu\u015ftur. Dahas\u0131, bu \u00f6zel \u00e7e\u015fit bal, daha ge\u00e7 kristalle\u015fir ve zamanla daha koyu bir hal al\u0131r. Polenin, g\u00fc\u00e7l\u00fc bir imm\u00fcn (ba\u011f\u0131\u015f\u0131kl\u0131k) mod\u00fclat\u00f6r\u00fc oldu\u011fu d\u00fc\u015f\u00fcn\u00fcl\u00fcr.<\/p>\n

T\u00fcrkiye, \u0130talya, Fransa, \u0130svi\u00e7re, Avusturya ve Yunanistan kestane bal\u0131 \u00fcretimi yapan en \u00f6nemli \u00fclkelerdir. Kuzey Amerika, Asya (\u00c7in, Japonya, Kore) gibi \u00fclkelerde de kestane bal\u0131 \u00fcretilir.<\/p>\n

Kestane bal\u0131, do\u011fal olarak olu\u015fan antimikrobiyal hidrojen peroksit \u00f6zelli\u011finden dolay\u0131, antibakteriyeldir. \u00dcstelik d\u00fc\u015f\u00fck nem i\u00e7eri\u011fi ve yo\u011funlu\u011fu bakteri \u00fcremesini \u00f6nler. T\u0131bbi ara\u015ft\u0131rmalar; Staphylacocus aureus, Escherichia coli gibi bakterileri ve Candida albicans gibi mantarlar\u0131 azaltarak, yaralar\u0131n ve solunum yolu enfeksiyonlar\u0131n\u0131n iyile\u015fmesini h\u0131zland\u0131rd\u0131\u011f\u0131n\u0131 g\u00f6steriyor.<\/p>\n

Kestane bal\u0131n\u0131n ba\u011f\u0131\u015f\u0131kl\u0131k d\u00fczenleyici \u00f6zelli\u011fi, daha y\u00fcksek polen i\u00e7eri\u011finin bir sonucudur. Ara\u015ft\u0131rmac\u0131lar polenin, muhtemelen antialerjik etkilere katk\u0131da bulunan mast h\u00fccrelerinden (Bir \u00e7e\u015fit beyaz kan h\u00fccresi) histamin sal\u0131nmas\u0131n\u0131 engelledi\u011fini \u00f6ne s\u00fcr\u00fcyor. Dahas\u0131, beyaz kan h\u00fccrelerini \u00fcreten organlar\u0131n daha iyi i\u015flemesi i\u00e7in gerekli olan besinleri sa\u011flayarak, ba\u011f\u0131\u015f\u0131kl\u0131k sistemini daha da geli\u015ftirir. <\/p>\n

Antioksidan polifenoller ve kestane bal\u0131n\u0131n benzersiz bile\u015fenleri, genel anti-inflamatuar (iltihap \u00f6nleyici) etkilerden sorumludur. Bundan dolay\u0131 bo\u011faz a\u011fr\u0131s\u0131, yaralar, \u00fclser, gastrit ve hatta aknelerin (sivilce), antibakteriyel ve iltihap azalt\u0131c\u0131 \u00f6zelli\u011fiyle h\u0131zla iyile\u015fmesini sa\u011flar. Kestane bal\u0131 viskozdur ve d\u00fc\u015f\u00fck nem i\u00e7eri\u011fine sahiptir. Mide astar\u0131nda ve bo\u011fazda koruyucu bir tabaka olu\u015fturarak yat\u0131\u015ft\u0131r\u0131c\u0131 etkiye katk\u0131 yapar ve yaran\u0131n da h\u0131zla iyile\u015fmesini sa\u011flar. Bu ama\u00e7la bal yemeklerden \u00f6nce yutulabilir veya \u00e7aya da eklenebilir. B\u00f6ylece \u00fclser, gastrit, solunum yolu enfeksiyonlar\u0131 ve yaralar\u0131n iyile\u015fmesini h\u0131zland\u0131r\u0131r. <\/p>\n

Kestane bal\u0131 ve di\u011fer koyu renkli orman ballar\u0131, h\u00fccreleri serbest radikallerin zararl\u0131 etkisi oksidatif strese kar\u015f\u0131 koruyan ve h\u00fccre hasar\u0131n\u0131 onaran antioksidan polifenoller bak\u0131m\u0131ndan zengindir. Kirlili\u011fe, ila\u00e7lara, strese ve di\u011fer benzer fakt\u00f6rlere kar\u015f\u0131 oksidasyona yard\u0131mc\u0131 oldu\u011fu bilinmektedir. Daha koyu renkli bir bal olmas\u0131ndan dolay\u0131 di\u011fer bal \u00e7e\u015fitlerine g\u00f6re; C vitamini, potasyum, manganez, demir, bak\u0131r, amino asit ve di\u011fer besinler bak\u0131m\u0131ndan daha zengin mineral ve vitamin i\u00e7eren \u00fcst\u00fcn bir beslenme profili vard\u0131r. <\/p>\n

Kestane bal\u0131ndaki C vitamini ve potasyum, sinir sistemi ve damar sa\u011fl\u0131\u011f\u0131 i\u00e7in harikad\u0131r. G\u00fc\u00e7l\u00fc bir antioksidan ve iltihap giderici olan demir ise anemiyi (Kans\u0131zl\u0131\u011f\u0131) \u00f6nler ve tedavi eder. Kestane bal\u0131ndaki do\u011fal \u015fekerler, mineraller ve vitaminler enerji seviyelerini geri y\u00fckler ve yorgunlu\u011fu giderir. Bu bile daha fazla t\u00fcketmeniz i\u00e7in bir nedendir. Kestane bal\u0131n\u0131 ‘1 fincana 1 \u00e7ay ka\u015f\u0131\u011f\u0131’ \u00f6l\u00e7\u00fcs\u00fcnde \u00e7ay\u0131n\u0131za ve bitki \u00e7aylar\u0131n\u0131za ekleyerek t\u00fcketmeniz de sa\u011fl\u0131\u011f\u0131n\u0131z\u0131 geri kazand\u0131racakt\u0131r…<\/p>\n

Kestane bal\u0131n\u0131 i\u015flenmemi\u015f, m\u00fcmk\u00fcnse organik sertrifikal\u0131 olarak sat\u0131n almal\u0131 ve asla \u0131s\u0131tmamal\u0131s\u0131n\u0131z, bu i\u00e7indeki yararl\u0131 elemanlar\u0131n azalmas\u0131na neden olur…<\/p>\n

Ruhi K\u00f6kt\u00fcrk<\/strong><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Kestane bal\u0131 gibi koyu renkli ballar, daha y\u00fcksek antioksidan, polen ve mineral i\u00e7eri\u011fi, daha keskin bir ac\u0131l\u0131k ve lezzetli bir aroma nedeniyle tercih edilir. Genelde bal ne kadar koyuysa, lezzet profili, koku ve aromas\u0131 da o kadar yo\u011fun olur. Tad\u0131; kestane \u00e7e\u015fitlerine, iklime, mevsime ve hava ko\u015fullar\u0131na ba\u011fl\u0131 olarak farkl\u0131l\u0131klar g\u00f6sterebilir. Kestane bal\u0131n\u0131n, me\u015fe bal\u0131 […]<\/p>\n","protected":false},"author":5,"featured_media":52379,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[671],"tags":[],"blocksy_meta":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.sirtcantam.com.tr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/52378"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.sirtcantam.com.tr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.sirtcantam.com.tr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.sirtcantam.com.tr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/5"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.sirtcantam.com.tr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=52378"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.sirtcantam.com.tr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/52378\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.sirtcantam.com.tr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/52379"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.sirtcantam.com.tr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=52378"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.sirtcantam.com.tr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=52378"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.sirtcantam.com.tr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=52378"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}