Türkiye, iklim müzakelerinde ‘günün fosili’ seçilmesinin ardından, sera gazı azaltım hedefini açıkladı. Ancak bu hedef, iklim değişikliğiyle mücadele için yeterli değil.
Güney Afrika’nın Durban kentinde devam eden BM İklim Değişikliği Müzakereleri’nde 4 Aralık Pazar günü ‘günün fosili’ seçilen Türkiye, iklim değişikliği ile mücadele ‘hedefini’ belirledi. Durban’daki Türkiye delegasyonundan alınan bilgiye göre Türkiye, 2020 yılına göre mevcut senaryodaki sera gazı artışlarından % 20 oranında azaltım yapacağını açıkladı.
Türkiye, % 96 artış oranıyla tüm OECD ülkeleri arasında sera gazlarını en hızlı artıran ülke. Bu artış hızı göz önüne alındığında, 2020 için koyulan % 20 azaltım hedefi asla yeterli değil. Türkiye Hükümeti’nin bu hedefini en az % 30’a çıkarması ve iklim değişikliği ile mücadeleyi önemli bir gündem maddesi haline getirmesi gerekiyor. Kaldı ki koyulan hedef ve uygulamalar birbiriyle çelişiyor.
Türkiye’de planlanan 50 kömürlü termik santral var ve bunlar hayata geçtiği takdirde zaten salımlar % 50 oranında artacak. Türkiye, belirlediği hedefi tutturmak istiyorsa, ilk yapması gereken artık bir tane bile termik santral lisansı vermemek olmalı. Türkiye’nin atmosferinde yeni bir tek bile kömür santraline daha yer yok.
Fotoğraf: 3 Aralık Cuma günü Durban’da düzenlenen yürüyüşte Greenpeace ve diğer sivil toplum kuruluşları, karar vericilerden iklim değişikliği konusunda acil önlem almalarını talep etti. Yürüyüşe Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo da katıldı.