Küre’de Ağaçlandırma Çalışmaları

Küre Dağları Milli ParkI tampon bölgesinde, yaban hayatını desteklemek için ağaçlandırma çalışmaları başlatıldı.

Kastamonu – Bartın illerinde Küre Dağları Milli Parkı ve çevresinde uygulanan  ‘Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında tampon bölgede temel amacı yaban hayatını desteklemek olan ağaçlandırma çalışmalarına başlandı.

Küre Dağları Milli Parkı Tampon Bölgesi’nin Kastamonu Cide bölümünde 126,50 hektarlık bir alanda ağaçlandırma çalışmaları başlatıldı. Bartın, Ulus bölümünde ise 19,0 hektarlık bir alanda Aşağıköy Çok Amaçlı Uygulama Projesi hazırlandı. Yapılan ağaçlandırma çalışmalarında kuşburnu, alıç, ahlat, yaban fındığı, ceviz, ıhlamur vb. türlerle dikim yapılarak hem köylülere gelir kaynağı oluşturulması hem de bölgede yaban hayatının desteklenmesi amaçlanıyor.

Türkiye’nin 41 milli parkından biri olan Küre Dağları Milli Parkı ve tampon bölgesi aynı zamanda Türkiye’nin 305 önemli doğa alanı ve Avrupa’nın acil korunacak 100 orman sıcak noktasından biridir. 37.000 hektarı Milli Parkı, 80.000 hektarlık alanı ise bu milli parkı çevreleyen tampon bölge olarak 2000 yılından beri koruma altında olan bölge, Avrupa ölçeğindeki iyi yönetilen korunan alanlara verilen PAN Parks sertifikasına Türkiye’nin ilk adayıdır.

Kastamonu – Bartın Küre Dağları Milli Parkı ve çevresinde Küresel Çevre Fonu’nun (GEF) finansal desteği, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü ve UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) Türkiye tarafından ortaklaşa, WWF – Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), AGM (Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü) ve ORKÖY’ün (Orman-Köy İşleri Genel Müdürlüğü) katkılarıyla yürütülen ‘Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi’ uygulamaları devam ediyor.

Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü 2011 yılında hem arazi hazırlığı hem de dikim çalışmalarını bitirerek proje kapsamındaki faaliyetlerini tamamlayacak.