Yalovalı genç tiyatrocular, HES mücadelesi için ineğini satan Rizeli İmam Kazım Delal’in öyküsünü tiyatro sahnesine taşıdı. Yalova Çevre Platformu’nun desteklediği GençTiya Fikir ve Sanat Atölyesi oyuncuları, ‘Halk Düşmanlarının Anatomisi’ adlı oyunda HES’le ineğini satarak mücadele eden Delal’e ve ülkedeki çevre mücadelecilerine tiyatro ile destek verdi.
Emekli İmam Kazım Delal, Anbarlı HES projesine karşı, süt veren ineğini satarak mahkeme ücretini sağlamıştı. Oyundaki hikaye, gerçek hayatta daha farklı bir boyutta gelişerek hala sürüyor. Geçtiğimiz ay yeniden gündeme gelen HES projesine karşı 4 bin 500 TL’lik bilirkişi ücretini yatırmak için İmam Kazım Delal, bu kez banka kredisi çekmişti.
http://www.vidivodo.com/647828/yalovada-tiyatroculardan-hes-tiyatrosu linkinden izlenebilen ve HES mücadelesi için ineğini satan Kazım Delal’in gerçek öyküsünün esprili bir dille anlatıldığı oyunda Mahkeme Hakimi’ni Onur Bayraktutan canlandırırken, diğer rollerde Serpil Mete, Gülenay Yıldırım, Kaan Kulaber, Koray Çil, Kübra Kılıç, Özlem Aytül, Büşra Mete ve çevre aktivisti Avukat Ayşe Aydemir rol alıyor.
Türkiye’nin dört bir yanındaki çevre sorunlarına karşı doğayı koruma çabası gösteren yerel aktivist ve yöneticilerinin mahkemelerdeki mücadeleleri, bir dizi skeçle tiyatro seyircisine ulaşıyor. Oyunda kurulan özel mahkemeye çıkarılan çevre mücadelecileri, mahkeme hakimine verdikleri ifadelerle başlarından geçenleri anlatıyor ve suçsuz olduklarını vurguluyor.
Oyundaki diğer skeçlerde, Karadeniz’de doğal yaşamı olumsuz etkileyeceği için Karadeniz Otoyolu Projesi’ne karşı hukuk mücadelesi verirken vurularak hayatını kaybeden Avukat Cihan Eren, Gerzelilerin Yaykıl Köyü’nde termik santral kurulmasına karşı mücadelesine önderlik eden Şengül Çalışkan Şahin, Erzurum Tortum’da kurulmak istenen HES yüzünden istifa eden Bağlarbaşı Belediye Başkanı ve meclis üyelerinin öyküsü, aynı beldede HES’çilerle konuşma yasağı getirilen 17 yaşındaki Leyla Çetinkaya’nın, Giresun’da HES’e karşı yürüyüşe izin verdiği için Çemişkezek’e sürülen bir kaymakamın öyküsü, Rize Güneysu’da HES mücadelesi için ineğini satan Emekli İmam Kazım Delal’in öyküsü, Çanakkale Valisi’nin altın arayan şirketlere karşı mücadelesi, Çanakkaleli Ali Dayı’nın yaşadığı köyü ve antik kent Parion’u bölgede kurulacak termik santrale karşı koruma mücadelesi konu ediliyor.