Zonguldak’ta Kömüre Karşı Miting

miting zonguldak

Yaşanabilir Zonguldak Platformu, Türkiye kömür endüstrisinin sembolik merkezi olan Zonguldak’ta 22 Şubat Cumartesi günü bir miting düzenlendi. Kömürlü termik santrallerinin yarattığı halk sağlığı zararı ve çevre tahribatına dikkat çekmek isteyen yüzlerce Zonguldaklı, miting alanındaydı.

Eren Holding’in Çatalağzı’nda yapmayı planladığı üçüncü kömürlü termik santral inşaatının alanında mitingi düzenlendi. Mitinge katılanlar, Eren Holding’i kömürlü termik santral inşaatından vazgeçmeye ve yetkilileri yeni projeleri durdurmaya çağırdı.

‘Doğa güldürür, termik öldürür’, ‘Havasız Yaşanmaz’ ve ‘Eren Holding’e Diren’ gibi pankartların açıldığı mitinge Bartın Platformu, Zonguldak Çevre için el ele gönüllüleri, Halkın Sesi, Karadeniz Ereğli Çevre Platformu, Zonguldak Çarşı Grubu, Zonguldak Çevre Koruma Derneği, Çatalağzı Çevre Koruma Derneği ve Greenpeace de destek verdi.

Yaşanabilir Zonguldak Platformu sözcüsü Kadir Orhan; “Biz yaşam hakkı için ayağa kalktık. Zonguldak’ı termik şehrine çevirmek istiyorlar. Eren Holding’in başlattığı bu üçüncü termik santral inşaatı aslında bir toplu mezar inşaatıdır. Biz bu inşaata izin vermeyeceğiz. Zonguldak’taki hava ölçümlerine göre Zonguldak’ın havası yasal sınırların 10 katından fazla. Tüm şehirde, evlerde yılda 150 bin ton kömür yakılıyor ve çalışan santrallerde yılda 6 milyon ton kömür yakılıyor. Bülent Ecevit Üniversitesi’ne göre santraller Zonguldak’ın yüzey sıcaklığını 4 derece artırmış durumda. Bizi, siz kömür şehrinde yaşıyorsunuz diye kandırmaya çalışıyorlar oysaki bu bölge için planlanan bütün yeni santraller ithal kömüre dayalı. Buna izin veren kamu görevlilerinden yargı önünde hesap soracağız. Yeni kömür santralleri durdurana kadar eylemlere devam edeceğiz” dedi.

zonguldak miting

Kömür santrallerinin Zonguldak’a olan zararından bahseden Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir; “Termik santraller yaşamı öldürüyor, bir değil üç değil, çok proje var. Bütün şehir etkileniyor. Zonguldak’ı yaşanamaz hale getirecekler, bunun akla mantığa sığan bir tarafı yok. Karşı duruşumuzu göstereceğiz” dedi.

Türkiye hızla artan karbondioksit salımlarıyla, tüm OECD ve geçiş ekonomisi ülkeleri arasında birinci sırada. Buna rağmen bugün Türkiye’de yapım ya da proje aşamasında 86 yeni kömürlü termik santral bulunuyor. Kömür santrallerinin atıklarında çevreyi geri dönüşsüz biçimde kirletebilecek maddeler bulunuyor.