Zamanın Durduğu Kent Mardin’in Envanteri Hazır

Mardin, 2006 yılından bu yana süren titiz bir çalışmanın ürünü olan kültür envanteri kitabına kavuştu. ÇEKÜL Vakfı’nın destekleriyle Mardin Valiliği tarafından yayımlanan kitabı, Diyarbakır Müze Müdürü ve ÇEKÜL Güneydoğu Anadolu Bölge Koordinatörü Nevin Soyukaya’nın önderliğinde ÇEKÜL gönüllüsü uzman bir ekip hazırladı: Murat Özgür, Fatma Kaya, Zafer Han, Birgül Savaş ve Ercan Alpay. Kitabın tasarımı ise yıllardır kültürel miras alanında tasarımlar ve projeler üreten Ali Akdamar’a ait.

Kitapta yer alan, Mardin Kalesi, dini mimarisi, kiliseleri, türbeleri, eğitim yapıları, ticaret yapıları, konutları, çeşmeleri, sosyal ve resmi yapıları, arkeolojik sit alanları ve anıt ağaçları başlıklı bölümlerle, medeniyetlerin doğduğu Mezopotamya’nın zengin mirasına bütüncül bakabiliyorsunuz.

Arkeolog Fatma Kaya ‘Mardin Tarihçesi’ ve ‘Mardin Sivil Mimarisi’, sanat tarihçi Murat Özgür ‘Camiler’, sanat tarihçisi Zafer Han ‘Medrese Mimarisinin Gelişimi ve Mardin Medreseleri’ başlıklı makaleleriyle, kitabın içeriğini güçlendiriyor.

Mardin Valisi Turhan Ayvaz “[…] Kent envanterlerinin ilk örneklerinin ardından, son yıllarda yapılan çalışmalar, yerelde çalışan uzmanların ve araştırmacılarının da katkısıyla, gittikçe ayrıntılı bir şekilde hazırlanmaya başlamıştır. Somut kültürel miras kadar, somut olmayan kültürel mirasın da envanter gündemi oluşturması, bilimsel araştırmaların ikinci evresi olarak yerini almaktadır[…]” cümlelerine yer verdiği sunuş yazısında, bundan sonra hazırlanacak envanterin kentin geleneksel yaşama kültürüyle ilgili olacağının mesajını veriyor ve uzmanları bu konudaki envanteri oluşturmaları için teşvik ediyor. Merkez kenti konu alan envanterin bir sonraki cildi ise ilçe ve köyleriyle ilgili olarak yayımlanacak.

Yıllardır Mardin’de yürüttüğü çalışmalarla kültürel mirasın korunması bilincinin güçlenmesini ve kamu – yerel – sivil – özel kesimlerin birlikte hareket etmesini sağlayan ÇEKÜL Vakfı Prof. Dr. Metin Sözen’in de kitapta bir önsözü bulunuyor.