Yaralı Akdeniz Fokunu Kurtarma Kampanyası

22 Mart günü sabah saatlerinde Sahil Güvenlik Çeşme Bot Komutanlığı’nın Sualtı Araştırmaları Derneği Akadeniz Araştırma Grubu’na (SAD-AFAG) haber verdiği üzere, Çeşme Altınkum’da yaralı ve hasta durumda ergin bir Akdeniz fokunun bilgisi geldi. Akdeniz fokunu tespit eden yerel kıyı balıkçıları ile temasa geçilerek daha detaylı bilgi alındı.



Öncü ekibin en hızlı şekilde yaptığı saha incelemesinde yaralı Akdeniz foku Sahil Güvenlik botu ve kıyı balıkçılarının rapor ettikleri mevkide bulundu ve Karaburun yerel Fok Komitesi üyesi ve SAD – AFAG’dan Dr. İbrahim Sivrikaya ilk tespitlerini yaptı.

SAD-AFAG Akdeniz foku bireyinin dişilere göre çok daha az sayıda olduğu bilinen erkek bir birey olmasını ve yaşatılabilecek olmasını göz önünde bulundurarak yerinde müdahale yapılması gerektiğine karar verildi. Bu amaçla bir ‘Kurtarma Destek Kampanyası’ başlatıldı. Kampanyanın adı ‘Akdeniz Foku İbrahim Denize Dönsün.’ Bu girişim bu defa ilk kez doğa severlerin ortak desteği ile gerçekleşmiş olacak.

Durum ivedi olarak Orman ve Suişleri Bakanlığı’na rapor edildi. İlgili resmi kurumların en azından 2012 senesi için bu konuda ayrılmış bir bütçeleri olmadığını bildiğimizden bunu dernek olarak ancak siz doğa severlerin kampanya kapsamında yapacakları destekle gerçekleştirebileceğiz.

Fokun sol arka yüzgeci büyük olasılık bir tekne pervanesi nedeniyle parçalanarak kopmuş vaziyette ve diğer arka yüzgeçte ise derin kesikler var. Yaralarda ciddi enfeksiyon görülmekte, bu yüzden veteriner eşliğinde antibiyotik uygulanacak ve vitamin takviyeleri yapılacak. Ağır yaralı vaziyetteki foku kurtarmak için müdahale eden ekibe zarar gelmeden ancak ergin Akdeniz fokunun da gerekli müdahaleyi yapılabilecek ölçüde sakinleştirilmesi önemli ve zor bir iş olarak karşımızda durmakta. Erişkin Akdeniz foku İbrahim çok halsiz ve Altınkum’da açıkta taşlık bir sahile çıkıp yatıyor. Burası nispeten insanlardan arınmış ve turizmden uzak bir sahil. Normalde açık sahillere çıkma davranışı göstermeyen Akdeniz foku ancak çok hasta ve halsiz olduğunda bu şekilde kendilerini nerede olursa karaya atıyor. SAD – AFAG öncelikli olarak yerinde (in-situ) müdahale yöntemlerini tercih edecek ve deneyecektir. Yerinde müdahale ve tedavi mümkün görünmez ise Orman ve Suişleri Bakanlığı ile İzmir Valiliği yetkilileri ve veterinerlerinin ortak kararı ile gerekirse Foça veya Gökova’daki bakım-rehabiltasyon merkezine taşınması da ihtimal dahilindedir.

SAD – AFAG’ın arazi çalışmalarında gözlem ve tespitleri erkek fokların dişilere oranı yaklaşık bire on, bu yüzden dünyanın en nadir canlılarından biri olan Akdeniz fokunun Türkiye’de sağlıklı bir popülasyona kavuşmasında tek bir erkek bireyin önemi ortada.

Bu arada Türkiye kıyıları için yeni tanımlanan bir birey olan bu ergin foka, Karaburun Yerel Fok Komitesi üyesi olan ve foka ilk müdahaleyi yapan doğa dostu Dr. İbrahim Sivrikaya’nın adı verildi.
Akdeniz Foku İbrahim Denize Dönsün!

Destekleriniz için SAD-AFAG hesabı
Denizbank
IBAN : TR86 0013 4000 0023 3668 5000 02
DenizBank Yıldız şubesi (Şube No: 2110)
Hesap no: 2336685 – 352
Sualtı Araştırmaları Derneği
www.sadafag.org