Yalova Platformu Bölgede İmar Sorunları ve Depremsellik Konferansı Düzenliyor

yalova sirtcantam

11 Ocak Cumartesi günü saat 13.30’da Yalova Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda düzenlenecek konferansa Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ile Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık konuşmacı olarak katılacak.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Yalova’da da kamusal alanların satılarak ranta açılması; halkın kent içinde nefes alabildiği, sosyalleşebildiği, kendini yeniden üretebildiği mekanların halkın elinden alınarak rant çevrelerinin hizmetine sunulması ve Yalova’nın yaşadığı acı deprem deneyimini unutmuşçasına artan imar ve yapılaşma sorunları konferansın temel çıkış noktalarından birini oluşturuyor.

Konferansta tartışılmaya çalışılacak başlıca konular şunlar: Yalova’daki arberetum arazisinin satılması ve yerine gökdelen oteller, AVM’ler, rezidanslar yapılmak istenmesi / Yalova Şehir Stadı’nın yıkılması kararı alınması, Belediye tarafından buraya kent meydanı yapılacağının söylenmesi ama imar planlarında orta yoğunluklu konut alanına çevrilmesi / 1999 Depreminde en çok yıkımın, en çok ölümün olduğu Hacı Mehmet ovasında yapılaşmanın tekrar artması, kat artırımı yapılması / Bütün kamusal alanların satılması nedeniyle şehir içinde deprem anında toplanma yerinin bile kalmaması / Şehir içinde doğru dürüst bir park, yeşil alan oluşturulmaması / Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda yer alan 1.derece deprem bölgesi olan Yalova’da Aksa kömür yakıtlı termik santralinin faaliyete geçmesi / 1999 depreminden sonra Yalova’nın Altınova Bölgesi’nde (Hersek civarında da) denize 300 metre dolgu yapılarak tersaneler kurulması. Olası bir depremde bu tersanelerin akıbetinin ne olacağı / Belediyelerin sürekli denize dolgu yapması ve deprem bölgesinde denize dolgu yapmanın ne kadar sağlıklı ve bilimsel olduğu / Yalova’da faaliyet gösteren kimya sanayinin büyüme isteği ve ıslah OSB çalışmaları. Depremselliğin ciddi risk oluşturduğu bir bölgede kimya sanayi ne kadar / Yalova’nın Türkiye’nin yüzölçümü en küçük ili oluşu, % 59’unun ormanlarla kaplı iken giderek ormanlarının yok olması, bir yandan ekoturizm, doğa yürüyüşleri çalışmaları yapılıyorken bu güzergâhlarda taşocaklarına izin verilmesi.