Üzümler Sınıfı Şartlı Geçti

Greenpeace Almanya, yayınladığı pestisit raporunda İspanya, İtalya, Yunanistan, Mısır ve Türkiye’den ithal edilen 40 ayrı sofralık üzüm üzerinde pestisit kalıntısı testi yaptı.

Yapılan analizlerde Türkiye’den ithal edilen hiç bir üzümde yasal sınırların (MRL – Maksimum kalıntı sınırı) üzerinde pestisit kalıntısına rastlanmadı. Analizlerde ortaya çıkan sevindirici bir başka bulgu ise, pestisit kullanımında geçmiş yıllara kıyasla bir miktar düşüş yaşandı. Yapılan analizlerde ürünleri en sorunlu ülke olarak Mısır ön plana çıktı.

Almanya’da yayınlanan pestist raporunu değerlendiren Greenpeace Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç: “Türkiye’den ihraç edilen hiç bir üzüm çeşidinin yasal sınır değerleri aşmamış olması sevindirici bir gelişme. İhraç edilen üzüm çeşitlerinden yalnızca bir tanesinde sınır değerin altında ve az miktarlarda da olsa 11 farklı pestisit kalıntısına rastlandı.

Geçmiş yıllarda Türkiye’den ihraç edilen ürünlerde sıklıkla sınır değerlerin aşımına rastlanabiliyordu. Bu konuda gerek yapılan denetimlerin gerekse üreticilerin hassasiyetinin arttığını söylemek mümkün. Ancak bu konuda en büyük sorunlardan bir tanesi hala ürünlerde aynı anda çok sayıda pestisit kalıntısına rastlanıyor. Bilimsel olarak biliyoruz ki, her bir pestisit miktarı ayrı ayrı sınır değerin altında olsa bile, aynı anda bir araya geldiklerinde ortaya çıkan kümülatif etki farklı olabiliyor. Pestisit kalıntıları tüm dünyada her bir madde için ayrı ayrı değerlendiriliyor. Fakat bu çok eski ve eksik bir sistem. Artık, hem kendimizi, hem de çevremizi zehir riskiyle karşı karşıya bırakmamak adına, küresel ölçekte pestisit değerlendirme kriterlerlerinin gözden geçirilmesi gerekir.

Ürünlerde birden fazla pestisit kalıntısının önüne geçmek için çözüm sadece tarla, sera veya bağda pestisit kullanımını azaltmak değil, aynı zamanda hasattan, ambalajlamaya, sevkiyattan depolamaya kadar tüm tedarik ağında bulaşma ve kalıntıları engelleyecek bütüncül bir perspektif geliştirmekte yatıyor. Bu konudaki nihai hedef ise, pestisitleri zaman içerisinde tamamen gıda sistemimizin dışında bırakmak olmalı” dedi.