Uluslararası Köylü Konferansı

Uluslararası Köylü Hareketi bileşenlerinden Mali Ulusal Köylü Örgütleri Konfederasyonu (CNOP) tarafından 17 – 20 Kasım tarihleri arasında Mali’de Selingue’nin Nyéléni Köyü, yakınlarındaki bir kırsal alanda yapılan tarımsal – ekoloji eğitimi için bir merkezde toplanan otuz farklı ülkeden, ağırlıklı olarak çiftçi örgütleri temsilcileri olan 250′den fazla katılımcı şirketlerin arazi parsellemelerini durdurmak için biraraya geldi.

Katılımcılarda Nyéléni Köyü’nü 2007′de ilk Gıda Egemenliği (Food Sovereignty) konferansına da evsahipliği yaptığı için sembolik bir değeri vardı. Üç gün boyunca global şirketlerin dünyanın her yerinde sürdürdüğü toprak kapma mücadelesi konusunda köylüler fikir alış-verişinde bulundu.

Yaşam alanları sürekli daralan kırsal kesim insanları,balıkçılar, yerli topluluklar, çiftçilerin geçimlerini sağladıkları küçük ölçekli gıda üretimi dayatılan mono kültürel olgulardan ötürü bitme noktasına geldi. Bunu farkeden köylüler birlikte harekete geçmek ve deneyim paylaşmak için biraraya geldi.

(CNOP) Başkanı İbrahima Coulibaly açılış töreninde şunları söyledi; “Toprak üzerinde yaşam süren topluluklara aittir, yüzyıllar boyunca bu böyle olmuştur. 1960′lardan beri birçok eyalette kazanımlar olmasına karşın devletler şimdi yaptıkları baskıyla halkı düşünmediklerini gösteriyorlar. Biz durumun ciddiyetinin farkındayız ve ortak bir çözüm bulabilmek için birlikte geçirebileceğimiz üç günümüz var. 2008 yılında küresel gıda ve finans krizi patlak verince devlet ve şirketler yabancı ülkelerde verimli toprak aramaya başladılar. Bu durum sadece Afrika’da 30 Milyon hektarlık bir alanı etkiliyor.”

Buluşmanın ilk bölümlerinde genel olarak hükümetlerin ya da çok uluslu şirketlerin verimli toprakları nasıl gasp ettiklerine dair çok çeşitli örnekler sunuldu.

Madencilik, altyapı projeleri, bitkisel yakıt üretimi, ihracat amaçlı besin üretimi gibi amaçlar doğrultusunda toprakların gasp edilmesi nedeniyle yerlilerin gıdaya ulaşmasını zorlaştırdığı belirtildi.

Senegalli bir çiftçi: “Bizde toprak kaybederseniz kültürünüzü, ailenizi ve bilginizi kaybedersiniz,Yaşadığınız toprak her şeydir” dedi.
Endonezya’dan bir çiftçi ise “Çiftçiler suçlu gösteriliyor; oysa biz yaşam kültürümüzü ve toprağımızı korumaya çalışıyoruz, bir çok arkadaşımız hapse atılıyor” dedi.

Honduras’daki Bajo Aguán yerel toplulukları hakkında konuşan çiftçi şunları söyledi; “Elliden fazla yoldaşımız öldürüldü, Honduras’ta tamamen militarizm hakim”

Mali’de 800 bin hektarlık alan yabancılara kiralanmış ya da anlaşması yapılmış. Kolongo’dan bir çiftçi: “Biz, yüzlerce yıldır köylerimizde yaşıyorduk, kimse projeler hakkında bize bir şey söylemedi, bize okuamadığımız dilde bir kağıt verdiler ve makineler çalışmaya, topraklarımızı harab etmeye başladı. Kağıtta burayı terk etmemiz gerektiği yazıyormuş. Kolongo’da bir yıl önce bir forum düzenledik ve haklarımız için hala mücadele ediyoruz” dedi. Bu sırada Nijerli bir kadın ayağa kalkarak: “Biz burada olmaktan gerçekten çok mutluyuz, topraklarımızı bizden aldılar, mücadele etmemiz nedeniyle dövüldük ve bazılarımız hala hapiste.Yiyecek üretemez olduk, çocuklarımızı başka yerlere göndermek zorunda kaldık ama şimdi mutlu olmak için bir sebebimiz var, birlikte mücadele etmek bize umut veriyor.”

Hergün çiftçiler ve doğal yaşam sürenler kendi topraklarından ihraç edilmektedir. Aynı zamanda her yerde de direnç ve arazi gasplarını durdurmak için yeni çözümler ortaya konmaktadır.

Senegal’den Fanaye, yaşanan çatışmaların sivil toplum örgütleri ve gazeteciler aracılığıyla karar vericileri uyarmak maksadıyla gündemde tutacak bir izleme ve uyarı komitesi kurulduğunu anlattı.

La Via Campesina liderlerinden Paul Nicholson şunları aktardı: “Bazı insanlar arazi kapmanı ve modern üretimin tek yol olduğunu söylüyorlar. Bu doğru değil. İhtiyacımız olan şey gıda egemenliği, kendi tarzımızda üretim yapmak.Bunu korumak için savaşmak zorunda kalıyoruz ve tüm dünyada acil tarım reformu talep ediyoruz.”

Nyéléni Köyü içinde bir açıkhava eğitim merkezi oluşturularak yürütülen toplantıların sonunda, tüm yerlilerin yaşam haklarının gözetilmesini, küçük ölçekli tarıma karşı duran büyük uluslararası gıda şirketlerinin faaliyetlerinin önüne geçilmesini talep eden CNOP Başkanı İbrahim Coulibaly; “Bu zor işi yapmak için ne olumlu bir enerji toplandı burada, birlikte olmak başarmamız için en büyük adım oldu, hadi artık başlayalım!” diyerek buluşmadaki ortamı özetledi.
Detaylı Bilgi:
Mithat Marul – mithatmarul@gmail.com
Kaynak: Via Campesina Haberleri
Fotoğraf: Philippe Revelli