Uluslararası Doğa Okulu Kars’ta Başladı

Doğa koruma konusunda kendini geliştirerek bu alanda aktif rol almak isteyen gençlerin ücretsiz katılabildiği Doğa Okulu, temel ekoloji ve biyoloji bilgileri ile başlayıp, sorun analizi ve sürdürülebilir çözümler konularıyla sonlanacak. Gençlerin doğayla ilgili sorun ve çözümleri yerinde görmelerini ve farklı uzmanların anlatımlarıyla tecrübe edinmelerini sağlayan Doğa Okulu, katılımcı ülkelerde doğa koruma konusundaki insan kaynakları eksikliğinin giderilmesinde de önemli bir rol oynayacak.

Altı gün süren eğitimin dört gününde genel ekolojiden Kafkasya’nın jeolojisine, Kafkasya biyocoğrafyasından doğal alan kullanım analizine kadar birçok konuda konunun uzmanlarından eğitim alan öğrenciler kalan iki günde de Kars bölgesinin Önemli Doğa Alanlarına ziyaretler gerçekleştirecek. Doğa Okulu katılımcıları ilk arazi gününde Önemli Doğa Alanı Sarıkamış Ormanları ve Allahuekber Dağları’na giderken, ikinci gün ise KuzeyDoğa Derneği tarafından çalışmalar yürütülen Türkiye’nin 13üncü, Doğu Anadolu’nun ilk ve tek RAMSAR alanı, 2009 yılında Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa’nın Seçkin Turizm Cenneti (EDEN) seçilen Kuyucuk Gölü’ne gidecekler.

 

Teorik bilginin yanı sıra pratik uygulamalara, yaşayarak öğrenmeye dayalı mavi çatılı, yeşil duvarlı, kuş sesli Doğa Okulu’ndan bugüne kadar 75 doğa korumacı genç mezun oldu. Doğu Okulu mezunlarının önemli bir kısmı bugün TEMA, WWF Türkiye, Doğa Derneği, Ege Doğa Yaşamı Koruma Derneği ve KuzeyDoğa Derneği gibi birçok doğa koruma kurumunda aktif olarak çalışmaktadır. Uluslar arası hale gelen Doğa Okulu yeni mezun olacak öğrencileri sayesinde artık sadece Türkiye doğasını değil, dünyanın en önemli 34 sıcak noktasından biri olan Kafkasya Biyolojik Çeşitlilik Sıcak Noktası’nın korunmasına katkı sağlayacak.